top of page

Het geheim van je

Darmflora

Darmflora is eigenlijk niet het juiste woord. In je darmen zitten biljoenen (miljoen x miljoenen) bacteriën, die samen met schimmels, virussen en gisten je microbioom vormen. Al die bacteriën hebben zeer grote invloed op jouw leven en hoe jij je voelt. Zij doen enorm veel en goed werk. Het helpt bijvoorbeeld om je darmwand gezond te houden.  Waardevolle vrienden om ons afweersysteem in balans te houden. M.a.w. het zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en sneller beter bent.

A697ED78-A429-4A80-9947-95B083986719.JPG

Darmflora en voeding

Ongeveer 70% van ons afweersysteem is gelokaliseerd rondom de darmen. De darmflora zorgt ook voor het onderhoud van ons darmslijmvlies. Het is dus zet belangrijk het slijmvlies gezond te houden voor een goede kwaliteit van de darmwand.

​

Verkeerde voeding kunnen de darmbacterien verstoren. Vezels van groenten zijn daarbij echt van levensbelang. Door de aanwezigheid van vezels, groeien de bacteriestammen, zoals bifidobacterien en lactobacillen.

Door een tekort aan vezels krijgen de ziekmakende bacteriën de overhand en is er sprake van disbalans in de darmen. Ter preventie wordt er dagelijks 30 gram vezels aangeraden, liever nog minimaal 45 gram.

De goede darm bacteriën helpen o.a. bij:
Vertering voedsel, aanmaak vitamines, opname mineralen, versterken afweersysteem, behouden van goede zuurtegraad. 

Darmflora

Een teveel aan suiker en een tekort aan vitaminen, mineralen en onverzadigd vet, zorgen ervoor dat het immuunsysteem achteruit gaat.

Mooi om te weten is dat tijdens een vaginale geboorte de moeder haar darmflora meegeeft aan haar kind. Dus hoe gezonder de moeder, hoe lager het risico op infecties en allergieën bij het kind.

Schadelijke schimmels in de darmen groeien door suikers, mais, glucosestroop e.o. antibiotica. Vermoeidheid is dan het gevolg.

Buikpijn is een van de symptomen.

​

Om ontstekingen in het slijmvlies te remmen, te voorkomen en te onderhouden, kun je eens kijken naar de volgende tips:

  • In iedere maaltijd eiwitten

  • In iedere maaltijd Omega 3 vetzuren

  • Neem koolhydraten in de vorm van groenten en fruit

  • Beperk gebruik van granen

  • Gebruik weinig of geen peulvruchten

  • Liever geen koemelk, maar bv geitenmelk 

  • Neem geen suiker of suiker houdende producten

  • Gebruik geen geraffineerde producten / kant en klaar voeding.

Misschien ben je ook geinteresseerd in eiwitten
9AE369F8-230B-444D-BBD9-2CE51D7A9925.JPG
bottom of page