
Praktijk voor meer energie en balans
Marion Stoekenbroek
Orthomoleculaire voedingscoach
Voor moeder en kind
Bang van
Vetten
Een aantal jaren geleden was vet een vies woord. Vet zou slecht zijn en veel mensen gingen ineens "vetvrij" eten. We hebben echter vet nodig, Wat is nu eigenlijk de functie van vet? In het kort:
"Vet is een orgaan dat honderden verschillende hormonen aanmaakt, waaronder leptine. Met dit hormoon communiceren de vetcellen met een hormoonontvangertje in de hersenen, waardoor je eetlust wordt afgeremd. Mensen bij wie dit ontvangertje niet goed werkt, kunnen zich letterlijk dood eten."

Vetten
Je lichaam heeft vet nodig, maar te veel vet is niet goed. Vooral verzadigd vet verhoogt je cholesterol en is daarom minder goed voor je hart- en bloedvaten. Ontdek hier hoe je zelf iets kunt doen om je kans op hart- en vaatziekten te verlagen door te letten op vet in je voeding.
Te weinig vet
„Niet alleen te véél lichaamsvet, maar ook te weinig vet is ongezond. Je lichaam maakt dan te weinig leptine aan, waardoor je weerstand afneemt. Zo overlijden patiënten met ernstige anorexia nogal eens aan infecties waarvan mensen met een normaal vetpercentage niet eens ziek zouden worden. Met te weinig vet krijg je onder meer zwakke botten, stop je met menstrueren en heb je meer last van kou.”
Bruin en wit vet
„Er bestaan verschillende soorten vetcellen: witte en bruine. Wit vet is de voorraadkast die vet opslaat, bruin vet is de kachel die het vet verbrandt en voor een betere stofwisseling zorgt. Dankzij het witte vet kunnen we circa anderhalve maand zonder eten. Om af te vallen, moeten we het bruine vet activeren. Dat kan door de kou op te zoeken. Als je het koud hebt, laat het witte vet vetzuren los, die het bruine vet vervolgens uit het bloed haalt en verbrandt tot warmte.
’s Winters vallen we dus makkelijker af dan ’s zomers. In een kamer van 16 tot 17 graden is bruin vet al aardig actief. Ook koud douchen of een frisse wandeling stimuleren je bruine vet.
vetten verzadigd en onverzadigd
Onverzadigde vetten staan bekend als gezonde vetten. Ze leveren onmisbare vetzuren die je lichaam niet zelf kan maken.
Ze verlagen het cholesterolgehalte in je bloed. En zo zou je minder risico lopen op hart- en vaatziekten.
Verzadigde vetten vergroten juist de kans op hart- en vaatziekten: ze kunnen het slechte cholesterol, ook wel LDL-cholesterol, in je bloed verhogen waardoor je aders langzaam verstopt raken.
Deze richtlijn zou je kunnen aanhouden bij je dagelijkse voeding. Kijk ook zeker op de etiketten, want daar staat het mooi op. 90% onverzadigd en 10% verzadigd vet van je dagelijkse inname.
Transvetten zijn industrieel bewerkte vetten die niet altijd meteen herkenbaar zijn. Ze verhogen het LDL-cholesterol evenveel als verzadigd vet, maar verlagen ook het goede cholesterol en geven beduidend meer risico op hart- en vaatziekten. Dus erg ongezond en kan kankerverwekkend zijn.
