top of page

Afvallen MET of ZONDER koolhydraten?


Vroeger en dan praat ik over toch wel wat jaartjes geleden, was vet een hele grote boosdoener als je wilde afvallen.

Tegenwoordig hoor ik ontzettend vaak om me heen dat mensen of koolhydraat arm of helemaal geen koolhydraten aan het eten zijn.


Veel diëten beweren dat je vet verliest als je alle koolhydraten uit je menu schrapt. En andersom: als je koolhydraten blijft eten, zou je meer kans hebben om vervelende ziektes te ontwikkelen. Aparte uitspraken toch?

Ik vind het dan ook niet raar dat je het misschien zelf niet meer weet en dingen gaat uitproberen en met een bepaalde blik kijkt naar jouw koolhydraat inname. En eerlijk gezegd, veel Nederlanders eten ook best veel koolhydraten (als ze er niet echt bij stil staan)

Maar zou je ook af kunnen vallen als je wel koolhydraten blijft eten?


Even wat uitleg. We gaan eerst eens naar de basis kijken. Want tenslotte is het interessant te weten hoe het werkt. In tegenstelling tot wat je tegenwoordig vaak hoort, blijft alles uiteindelijk toch draaien om calorieën.


* Eet je meer dan je verbruikt, dan slaat je lichaam het overschot op als vet.

* Eet je minder, dan worden die vetreserves aangebroken en val je af.

En het maakt ook nog eens weinig uit, waar die calorieën vandaan komen.


Wel ben ik van mening dat een absoluut gezond voedings-programma bij draagt aan het afslank proces, omdat je lichaam beter en makkelijker kan werken. Maar dat heeft even niets te maken met de koolhydraten. Daarover later meer.


Als je goed om je heen luistert en kijkt hebben de meeste diëten het niet over kcal, maar over bv o.a. detoxen, waarbij bepaalde producten totaal NIET mogen worden gegeten en bijvoorbeeld extreem veel groenten en fruit wel mag worden gegeten.

Gevolg: Je krijgt vele malen minder kcal binnen en er gaat vanzelf een tekort ontstaan.

Wat gebeurt er dan? Jaaaaaaa je valt af, of je je er goed bij voelt is een tweede.


Dan hebben we het over een koolhydraatarm dieet

Ook een koolhydraat arm dieet beweert doorgaans dat je zonder op je calorieën te letten kunt afvallen. Er wordt vaak zelfs gezegd dat je zo veel kunt eten als je maar wilt – als het maar zonder koolhydraten is.

Hoe is het dan mogelijk dat dit soort diëten soms wel werken, als die calorieën voor afvallen zo belangrijk zijn? Persoonlijk praat ik liever over een gezonde eet en leefstijl i.p.v. diëten.


Waarom zou een koolhydraatarm dieet werken?

Als je dagelijks veel eiwitten en vetten eet, dan verzadigt dit erg goed. Dus waarschijnlijk heb je niet zo snel honger, met het gevolg dat je minder gaat eten. Dat is dan ook de reden dat je resultaat bereikt met dit dieet. Voor sommige mensen mag dat ook wel, een beetje minder eten, maar toch..

Ik hoor mensen ook wel zeggen dat er door het eten van koolhydraten, meer vet wordt opgeslagen. Dat komt omdat je lichaam insuline aanmaakt als je koolhydraten/suikers eet. En het hormoon insuline zorgt ervoor dat overtollige kcal worden opgeslagen als vet.


Dat wil echter niet zeggen dat je zonder koolhydraten geen calorieën op kunt slaan! Eiwitten stimuleren namelijk ook gewoon de aanmaak van insuline. Het is dus echt onzin dat je om deze reden niet zou kunnen aankomen met een koolhydraatarm dieet.


Wat zijn dan de nadelen van een koolhydraatarm dieet?

Het klopt inderdaad dat eiwitten en vetten zeer goed verzadigen. Waarom zou je dan niet gewoon zonder koolhydraten kunnen leven en afvallen.

Nou, helaas kleeft er aan zo’n dieet ook nadelen. Koolhydraten zijn namelijk niet voor niets de eerste belangrijke voedingsstof. Je hebt ze nodig om energie te leveren, met name bij al jouw inspanningen. Ook voor spiergroei heb je wel degelijk wat koolhydraten nodig. Ook werken je hersenen het beste op koolhydraten. Het is namelijk de enige voedingsstof die onze hersenen kunnen omzetten in energie. Daarom voelen de meeste mensen zich snel moe en futloos als ze koolhydraten uit hun dieet schrappen.


Dan wat heel belangrijk is, is dat koolhydraatrijke producten zoals peulvruchten en volkoren granen essentiële bronnen van vezels maar ook voedingsstoffen bevatten. Ze houden daarmee onder andere je darmen gezond. Ook komen bepaalde vitamines en mineralen vooral in deze voedingsmiddelen voor; je loopt dus ook snel het risico op tekorten als je koolhydraatarm gaat eten.

Dat betekent niet dat een koolhydraatarm dieet voor iedereen een slecht idee is. Sommige mensen functioneren er prima op, en dan is dat mooi – aangenomen dat je op je voedingsstoffen blijft letten. Maar er zijn ook flink wat mensen voor wie het gewoon geen aanrader is.


Onze voedingsfilosofie is dat onze dagelijkse inname dient te bestaan uit 6 voedingspijlers. En koolhydraten horen daar zeker bij, als het allemaal mooi in balans is met elkaar.


Zijn koolhydraten dikmakers?

Overal lees en zie je dat je dik wordt van koolhydraten. Hoe is dit alles dan mogelijk?

Het blijft een interessante materie.

Gelukkig kan ik je de basis goed uitleggen:

Er zijn een aantal redenen dat koolhydraten dik maken.

De eerste reden is dat er koolhydraten zijn (zoals o.a. onze "suiker" ) die er snel voor zorgen dat je weer snel honger of trek krijgt.

Als je namelijk koolhydraten oftewel suikers eet, gaat je bloedsuikerspiegel vaak razendsnel omhoog. Dit is afhankelijk van het type koolhydraat / suiker.

Omdat er op dat moment insuline wordt aangemaakt, daalt je suikerspiegel weer, wat een dalletje tot gevolg heeft. Op dat moment krijg je weer trek of zin in iets, waardoor je heel makkelijk of weer een piek krijgt en je heel makkelijk te veel gaat eten.

Duidelijke toch? Nu weet je in ieder geval de eerste reden dat je snel iets te veel eet.

Dit ligt dus aan jouw keuze.


De tweede reden is (ik heb m al eerder genoemd) dat veel mensen heel eenvoudig veel te veel "koolhydraten" eten.

Ik zeg wel eens, wij eten de hele dag koolhydraten. We starten met brood, tussendoor eten we een koekje of cracker, we lunchen met brood, de middag tussendoor eten we ook weer bv een koekje en ook de avond maaltijd bestaat grotendeels uit koolhydraten.


En voor de mensen die echt helemaal uit hun dak gaan, die eten s avonds op de bank nog lekker chocola of chips.

Overbodige calorieën maken het in eerste instantie dat je aankomt en ze bestaan ook nog eens voor het grootste deel uit koolhydraten die we "snelle" of "lege" koolhydraten noemen. Deze hebben echt weinig toegevoegde waarde voor je lichaam. Ze zijn eventjes lekker voor je tong, maar daar blijft het dan ook bij. Alle suikerige frisdranken, snoepjes en koekjes vallen in deze categorie. Probeer ze te vermijden.


Dit betekent echter niet dat alle koolhydraten slecht zijn en je afslanken vertragen of uitsluiten. Er bestaan namelijk verschillende soorten koolhydraten, die ook heel verschillende effecten hebben op je lichaam. En dat wordt door bedenkers van koolhydraatarme diëten vaak een beetje genegeerd.

Verschillende soorten koolhydraten

In principe maken we onderscheid tussen twee verschillende soorten koolhydraten: De snelle of enkelvoudige en de langzame of complexe koolhydraten.

Als je wilt afvallen en toch gewoon koolhydraten wilt eten, is het belangrijk om het verschil tussen deze twee te snappen.

Eigenlijk zegt het woord het al: De snelle koolhydraten zijn het type dat in principe als dikmaker wordt betiteld.

In grote lijnen vallen hier alle suikers, witmelen, zoals witbrood, witte pasta, witte rijst etc. onder.

Het heet snelle koolhydraten, omdat ze een snelle stijging geven in je bloedsuikerspiegel, zoals ik eerder al uitlegde.


Het is ook dit type suiker dat ervoor zorgt dat je lichaam veel meer insuline aan moet maken, tot op het punt waar het diabetes kan veroorzaken en ook nog eens meer vetafzetting teweeg brengt.

Langzame koolhydraten, daarentegen, hebben een heel andere werking. Dit zijn koolhydraten die uit langere ketens van deeltjes bestaan. Je lichaam heeft daardoor meer tijd nodig om ze af te breken en op te nemen, met als gevolg dat je bloedsuiker veel geleidelijker stijgt, langer hoog blijft en veel langzamer weer daalt. Geen pieken en dalen dus en daarom voel je je de gehele dag veel fitter en heb je geen eetbuien.


Langzame koolhydraten, zoals volkoren granen, zetmeelrijke groenten en peulvruchten, zijn dus zeker geen dikmakers. En ze leveren wel die vezels, vitamines en mineralen die je in een gezond voedingspatroon nodig hebt.

Wij gaan ervan uit dat je uit je dagelijkse benodigde hoeveelheid gezond voedsel, 40% haalt uit koolhydraten.


Afvallen met koolhydraten

Dat betekent dus dat je hartstikke goed af kunt vallen met een eetpatroon waarin je gewoon koolhydraten blijft eten, zolang je daarbij zo veel mogelijk voor langzame koolhydraten kiest!

Gelukkig gaat dat in de meeste gevallen heel makkelijk. Producten als brood, pasta, rijst, noedels, wraps en crackers zijn tegenwoordig bijna altijd ook in een volkoren variant te krijgen.


Het zou een verstandige keuze zijn, om de slechte of snelle koolhydraten gewoonweg te skippen.

Ze verzadigen nauwelijks en kunnen eetbuien veroorzaken. Aangezien het nu zomer is en de verleiding tot ijs, frisdrank, koekjes en vruchtensappen heel erg op de loer liggen, is het extra opletten geblazen.


Ook in andere producten waar je het misschien niet zo snel van verwacht, kunnen snelle suikers zitten. Vaak worden aan kant en klaar producten, suikers toegevoegd, denk aan soepen, sauzen en mixen. Dus lees heel goed het etiket.

Belangrijk

In het begin van mijn verhaal had ik het over de hoeveelheid kcal die je mag eten op een dag.

De balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten moet zodanig zijn afgestemd dat ze allemaal tot hun recht kunnen komen.

Omdat er veel mensen zijn, die deze verhouding uit balans hebben, zou het zomaar kunnen dat je toch iets minder koolhydraten moet eten en misschien wat meer eiwitten. Dat is heel erg verschillend van persoon tot persoon. We zijn allemaal uniek.


Resume;

Kies voor complexe koolhydraten, gezonder door meer vezels en meer voedingstoffen.

Vermijd kant en klare maaltijden, snacks en suikerrijke drankjes.

Eet niet meer koolhydraten dan jouw specifieke lichaam nodig heeft.


Balans is het grote toverwoord.


Succes en een gezonde groet

Marion24fit

www.vitaalontbijt.info





189 weergaven0 opmerkingen
bottom of page