top of page

Ben jij regelmatig moe?


Iedereen is weleens moe, maar wat als dat wat vaker voorkomt?


Dipjes gedurende de dag? Of val je in slaap op de bank terwijl het nog lang geen bedtijd is. Mij overkwam dat ook jaren geleden en ik dacht dat dat kwam omdat ik de hele dag bezig was met werk, kinderen en mn hobby.

Hoe bijzonder was het toen ik ontdekte dat door mijn veranderde eet en leefstijl ik plotsklaps niet meer in slaap viel op de bank en een stuk prettiger in m'n vel zat.


Tegen vermoeidheid kunnen we zeker iets doen als dit voeding gerelateerd is en dat komt vaak voor: door te letten op je voeding, je drankgedrag en je (actieve of minder actieve) levensstijl, kun je veel verbetering verwachten.


Voeding tegen vermoeidheid

Zorg voor voldoende vitamines. Fruit en groenten zijn daar een uitstekende basis voor, en helpen tegen vermoeidheid. Probeer 5 porties per dag te eten. Als dit niet lukt, overweeg dan om een aanvulling te nemen met een goed voedingssupplement.


Heel vaak kan een ijzertekort de oorzaak van vermoeidheid zijn. Zet voeding op je menu dat een goede leverancier is van ijzer. Daarbij denken we aan spinazie, salade, lever, garnalen, cacao, enz. Ga niet zitten wachten tot je een tekort hebt, maar neem tijdig actie. Een fit-check kan voor jou een uitkomst bieden.


Ook magnesium kan helpen tegen vermoeidheid. Groene bladgroenten, spinazie, andijvie, boerenkool en raapstelen zijn allemaal rijk aan magnesium, ze mogen in je menu niet ontbreken want ze bevatten daarnaast nog veel meer andere mineralen. ...

  1. Alle soorten noten. ...

  2. Rauwe cacao. ...

  3. Avocado's. ...

  4. Bananen. ...

  5. Zeewier en algen. ...

  6. Broccoli. ...

  7. Peulvruchten.

Voorkom verstopping van de darmen.

Darmen die niet goed kunnen werken, zorgen voor vermoeidheid. Voldoende vezelrijk eten is essentieel voor een goede darm flora. Uit ervaring weet ik dat de meeste mensen slechts aan de helft van de hoeveelheid vezels komen, die je per dag nodig hebt.


Vezels vind je in groenten en fruit maar ook in volkorenproducten. Lukt het je niet om voldoende vezelrijk te eten dan kan een aanvullend voedingssupplement, "vezeldrank" absoluut uitkomst bieden.


Drinken tegen vermoeidheid

Nu zul je misschien denken, hoe kan dit nu? Ik zal het je uitleggen. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 3/4 uit water. We plassen ongeveer 1 tot 2 liter per dag en 5-8 bezoeken op het toilet is normaal. Daarnaast ademen we een halve liter vocht uit en transpireren we een halve tot 1 liter vocht uit.

Dit kan soms wel tot 7 liter oplopen bij grote inspanning.


Waarschijnlijk begrijp je nu waarom we water moeten drinken. Ik adviseer altijd minimaal 1 liter vocht per 30 kilo lichaamsgewicht gewicht. Vermijd in ieder geval veel alcohol.

Het maakt niet alleen dronken, het vermoeid je enorm en onttrekt juist vocht. Je droogt letterlijk uit. Koffie niet te veel en frisdrank zou ik liever vermijden omdat hier enorm veel suiker inzit. Buiten het feit dat suiker niet goed is voor ons, worden we er ook nog eens heel erg moe van.


Actief leven

Als je vermoeid bent hoef je niet te stoppen met bewegen, integendeel. Het geeft je een enorm fijn gevoel en je slaapt er ook nog eens heerlijk op.


Je hoeft natuurlijk niet net als ik te gaan paardrijden haha, een half uur per dag lekker wandelen kan al een groot verschil maken.

Begin eens tussen de middag met een half uurtje wandelen. Lukt het je nog na de avond maaltijd er even uit te gaan, ik zeg DOEN! Regelmaat: Iedere dag ongeveer op hetzelfde tijdstip gaan slapen, zorgt voor een goede nachtrust.


Eet 's avonds geen zware dingen, wil je iets eten, houd het dan bij een klein schaaltje yoghurt.

Blijft je vermoeidheid aanhouden, ga dan zeker naar je huisarts voor een check.

Heb je al eens gedacht aan een ideaal ontbijt? Een super start van de dag met veel hoogwaardige voedingsstoffen?


Doe eens mee met onze ontbijttest en vraag een proefpakket aan voor 6 dagen ideaal ontbijt.

https://www.vitaalontbijt.info/doe-de-ontbijttest


Ik wens je veel succes met mijn tips en laat me zeker weten als ik ook jou kan helpen.


Met gezonde groet,

Marion24fit


83 weergaven0 opmerkingen
bottom of page