top of page

Dik van kleine dingen?


Hoe komt het nu dat je dikker wordt? Een vraag die ik vaak te horen krijg.

Als ik dan een intake doe en zie dat veel mensen toch niet zo veel eten, maar wel iedere dag, dag in dag uit dezelfde gewoontes hebben, is het een combinatie van gewoonte, te weinig of te veel eten en het belangrijkste: niet in balans eten door onwetendheid.

In deze blog ga ik hier wat verder op in. Er vanuit gaande dat je gezond bent en dus geen medicatie slikt die invloed heeft op jouw gewicht.


Om te beginnen met onze gewoontes: Wat als je thuis komt, de koelkast induikt en een blokje of plakje kaas pakt.

Of je komt thuis, moe en voldaan van je werk en neemt een glaasje wijn of port voor de ontspanning. Lekker zo voor het eten of tijdens het koken.

Of als je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reist, een lekkere reep of een broodje op het station.

Of het kneepje tomaten ketchup of curry bij je eten, want dat smaakt zo lekker.

Of een chocolaatje 's avonds op de bank of een paar dropjes of een handje chips.

Zomaar een greep uit de dagelijkse gewoonte dingetjes....


Herkenbaar?


Tuurlijk word je ook te dik als je te weinig beweegt, maar doorgaans zijn het de structurele dingen die je net iets te veel calorieën geven, dan je nodig hebt.


Natuurlijk word je ook dik doordat je te weinig beweegt en misschien onbewust de verkeerde of minder goede keuzes maakt. Bijvoorbeeld Gezonde vetten en eiwitten hebben een heel andere inwerking dan suikers (zij zorgen nl voor meer trek i.p.v. verzadiging)
Nog wat interessante weetjes die aanzetten tot dikker worden:


1. Onvoldoende water drinken

Als je voor iedere maaltijd een glas water drinkt, zul je zeer waarschijnlijk minder gaan eten. Water is onmisbaar voor onze stofwisseling, zodat je toch ongemerkt wat meer kcal gaan verbranden.

Soms vinden mensen water niet lekker, door er iets aan toe te voegen krijgt het een heerlijk andere smaak. Bijvoorbeeld citroen of munt of gember. Er zijn vele varianten.

2. Snel eten

Er zijn mensen die ontzettend snel eten. Dit is wat minder voor je verzadigingsgevoel. Je hersenen geven nl pas na 20 minuten een seintje dat je genoeg hebt gegeten.

Eet je snel, dan eet je makkelijk meer.


3. Onvoldoende slaap

Slaap je slecht of onrustig? Ook dit komt je gewicht niet ten goede.

Een oorzaak kan zijn dat je te lang achter de computer zit en te kort rust. Je lichaam maakt dan geen of te weinig melatonine aan, die ervoor zorgt dat je moe wordt.

Ook sla je door te weinig slaap makkelijker visceraal oftewel buikvet op en dat is zeer ongezond en verhoogt de kans op chronische aandoeningen.


4. Voldoende eiwitten eten

Eiwitten zijn de bouwstenen voor o.a. je spieren. Ze verzadigen enorm en zorgen ervoor dat je "honger" hormoon minder wordt aangemaakt. Spieren verbranden heel veel calorieën.

Eiwitten zitten in zuivel, vlees, vis en kip, in peulvruchten, linzen en bonen. Per kilo lichaam gewicht heb je ongeveer 1 gram eiwit nodig, afhankelijk van jouw dagelijkse gewoontes.


5. Vezelrijk eten

In mijn dagelijkse begeleiding merk ik dat de gemiddelde mens veel te weinig vezels binnen krijgt. Zo rond de 10 a 15 gram is het gemiddelde, terwijl we tussen de 30 en 40 gram nodig hebben. Vezeltekort kan je dik maken. Hoe kan dat dan? Vezels geven ook een bepaalde mate van verzadiging, zodat je minder eet. Ook zorgen vezels voor een stabielere bloedsuikerspiegel en zorgen ervoor dat de voedingsstoffen dus langzamer in je bloedbaan komen.6. Je eet "te veel" gezonde dingen

Gezond eten is cruciaal. Gezonde vetten zoals kokosolie, olijfolie, avocado en noten(olie) horen bij een gezond dieet. Prima om dit in je schema op te nemen.

Ook op gezonde voeding is: “te veel is niet goed” van toepassing. Bijvoorbeeld vetten bevatten vrij veel calorieën en op zich is dit niet zo erg. Echter je neemt al heel snel veel te veel. Denk aan pure chocola of avocado of noten. Hiervan zet ook te veel aan zodat je dikker wordt.


7. Koffie, melk, en ...... een terrasje

Koffie versnelt je stofwisseling / metabolisme waardoor het bijdraagt aan gewichtsverlies. Doe je echter melk in de koffie, dan is het versnellende effect weg.

Je krijgt zelfs te veel calorieën binnen die je ook weer dik kunnen maken.

Ben je lekker aan het winkelen let dan ook op wat je op een terrasje neemt. Koffie met ijs of chocola geven al snel veel meer calorieën dan je ontbijt of lunch.


8. Onregelmatig eten

Door onregelmatig eten verstoor je je dag ritme en krijg je trek op momenten waarop je eigenlijk nog niet hoort te eten. Dit is schadelijk voor je gezondheid en je kunt er dik van worden. Als je dan gaat zoeken naar iets te eten, zal het waarschijnlijk geen tomaat, paprika of een appel zijn, maar meer in de vorm van een snoepje of koekje.

Onregelmatig eten is best wel gevaarlijk. Als je niet regelmatig eet, loop je meer risico op chronische ziekten. Hierbij kun je denken aan aandoeningen die horen bij het metabool syndroom; insulineresistentie, te hoge bloedsuikerspiegel, hartziekten, te hoog vetgehalte in het bloed en een te dikke taille. Al met al beter om regelmaat aan te houden.


9. Weekend "makkelijk" eten

In de praktijk kom ik vaak tegen dat mensen met gemak, 3 a 4 maal per week "makkelijk" eten. Daar hoort het weekend ook meestal bij. Als je 3 a 4 maal per week makkelijk eet, komt dat neer op een half jaar op jaarbasis!!

Door de week gaat het meestal aardig goed, maar in het weekend mis je structuur en regelmaat.

Makkelijker over eten denken en je hebt het toch verdiend na een week hard werken.

Natuurlijk hoef je niet iedere dag super streng te zijn voor jezelf en kun je best een keertje een lekker wijntje drinken of een biertje. Maar bedenk dat gezonde keuzes altijd beter zijn zeker als je af wilt vallen en ook met gezonde keuzes kun je reuze lekker eten.


10. Ontspanning

Stress is vitamine vreter nr. 1

Dagelijks ontspannen is een goede gewoonte welke je helpt te ontstressen.

Ook door veel stress kun je dik worden en neemt je ongezonde buikvet toe.

Rust en regelmaat geven je meer balans in het leven.

Maak het allermooiste leven dat je hebt. Je hebt er maar een, maak er wat van!


Wil je na het lezen van deze punten, meer weten over de mogelijkheden, begeleiding en advies dat we geven, neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.


Met gezonde groet,

Marion24fit


Bel of WhatsApp: 06-53725366


144 weergaven0 opmerkingen
bottom of page