top of page

Fit zijn en blijven (ook boven de 40)


Als je de 40 gepasseerd bent, (zoals ik) hoeft je training zeker niet voorbij te zijn. Ook niet boven de 50 of 60 of meer...Training is voor elke leeftijd.

Er zijn misschien wel een aantal dingetjes om rekening mee te houden en soms is het raadzaam je schema wat aan te passen.

Er is zeker groot verschil of je 20, 40 of 60 bent. Ook al willen we dat niet altijd toegeven.

Vroeger waren we onverslaanbaar en in mum van tijd weer hersteld.

Nu voel je dat je een goede warming up nodig hebt en een cooling down tegen de spierpijn.

Hieronder wat tips die mij helpen actief, sterk en gezond te blijven en jezelf te verbeteren, ongeacht je leeftijd.


1. Jouw voorbereiding op je training

Helaas is een van de nadelen van ouder worden dat je je elasticiteit verliest. Je spieren en pezen en gewrichtsbanden zijn wat minder soepel. Het duurt langer voordat je ze kunt gebruiken.

Temperatuur en vocht hebben zeker invloed hierop.


Zorg er ook voor dat je wat cardio doet tijdens je warming up. Dit brengt de bloedstroom op gang en verhoogt de temperatuur in je spieren. Niet te zwaar, het gaat meer om de beweging van je oefeningen.

2. Je lenigheid, daar kun je iets aan doen.

Door het ouder worden slijten je gewrichten, hier kun je niets aan doen. Hoe actief je vroeger ook was, hoe meer tijd je nu moet investeren in het soepel houden van je gewrichten. Belangrijk om je vooral te focussen op je heupen, je rug en enkels. Dit geldt zeker als je vroeger extra belastende sporten hebt beoefend als hockey, voetbal en rugby. Zorg  er dus voor dat je goed stretcht voor je training. Als je dit zo’n 10 minuten doet voor het begin van je training, haal je veel meer uit je training en je houdt het beter vol.


3. Kijk hoever je kunt gaan.

Ik train met mijn paard in principe elke dag. Ik ben dat gewend. Ben je dat niet gewend dan kan het enorm helpen de intensiteit van jouw training aan te passen. Als je tot het uiterste gaat met elke oefening, geeft dit veel spanning in je gewrichten. Veel mensen trainen hun spieren tot complete uitputting om de spiergroei te bevorderen. Daar zit wat in, maar vaak wordt vergeten dat het vermogen van een spier om te groeien samenhangt met het vermogen van je gewrichten en bindweefsel om te herstellen van deze trainingen. Daarnaast is het zeker ook afhankelijk van wat je eet en of je je voeding aanpast op hetgeen je doet.

Als je dit niet doet, kunnen ontstekingen en blessures ontstaan. Dit betekent niet dat je jezelf nooit moet pushen of het maximum haalbare moet proberen. Probeer een balans te vinden, dat geldt voor alles.


4. Doe meer cardio

Veel mensen hebben een hekel aan cardio, of je nu 20 of 40 of 60+ bent. Toch is het belangrijk er goed over na te denken dat je hart ook een spier is, net als in je armen en je benen. Als je zwaar traint, gaat je bloeddruk omhoog en als je klaar bent gaat deze weer omlaag. Deze verandering in bloeddruk kan op de lange termijn hartproblemen veroorzaken. Als hartproblemen ook in de familie voorkomen, wordt het risico op hartproblemen nog verder vergroot.

Een manier om dit risico te verkleinen is het doen van cardio op een lagere intensiteit. Als je nog kunt praten met je buurman of buurvrouw is dat goed.


Je kunt ook op een lagere intensiteit cardio doen. Hieronder valt het maken van een wandeling, fietsen, eigenlijk alles wat je hartslag op een niveau brengt dat hoger ligt dan als je in rust bent. Deze activiteiten hebben misschien niet direct effect op de samenstelling van je lichaam (spiergroei of vetverlies bijvoorbeeld), maar kunnen een groot effect op de gezondheid van je hart hebben.

Alles wat je extra beweegt geeft resultaat.

Fit zijn en blijven tot ver boven de 40 / 50 / 60 enz...

Iedereen wil graag fit zijn en blijven. Ook ik wil graag nog steeds vooruitgang boeken. Het leven en trainen stopt niet bij de 40. Er zijn hooguit een paar zaken om rekening mee te houden die je helpen onverminderd door te gaan met wat je leuk vindt.

Net zoals het feit dat je genoeg water moet drinken, als je sport nog meer dan normaal en genoeg slaap moet krijgen kunnen deze tips invloed hebben op de rest van je leven. Aanvullende voeding in de vorm van supplementen kan tevens een grote meerwaarde geven, dat heb ik zelf mogen ervaren.

Als je nu goed voor je lijf zorgt, krijg je er later een mooi kadootje voor terug.


Met gezonde groet,

Marion24fit

29 weergaven0 opmerkingen
bottom of page