top of page

Gezonde BBQ


Het is zomer, vakantie en lekker warm. Al enige tijd is de barbecue alweer van stal gehaald.

Hoe kun je nu genieten van een lekkere barbecue en toch een zo gezond mogelijke maaltijd nuttigen, zonder je zorgen te hoeven maken dat je weer 1, 2 of 3 kilo aankomt.


Hieronder wat tips om het jou wat gemakkelijker te maken;


8 goede tips voor een gezonde en des te lekkere BBQ

1. Sla het stokbrood over Dit is altijd het eerste wat ik probeer mee te geven, hoe verleidelijk ook. Voordat de barbecue begint, is het stokbrood vaak al gesneden. Echter zoals we weten is brood en vooral wit brood niet echt gezond voor een platte buik. In brood zitten veel koolhydraten en ook die heerlijke kruidenboter is vaak onweerstaanbaar lekker.

Spreek met jezelf af, dat je niet begint met stokbrood, maar maak een bordje met bv wat lekkere salade. Dit legt al mooi een laagje vezels in je maag dus doe hier je voordeel mee.

2. Koop groentes maar ook fruit voor op de grill Waarschijnlijk doe je het al, maar groenten zijn super lekker op de BBQ. Maak eens een spies met variaties van groenten en fruit en leg ze op de grill.

Je zult verbaasd staan over de smaak. Je zou kunnen denken aan bv: champignons, aubergine, tomaten, courgette en als fruit lekkere schijven ananas.

Je gaat merken dat je nog meer kunt genieten van jouw overheerlijke BBQ.

3. Koop mager vlees

Persoonlijk houd ik niet van vet vlees, maar sommigen doen een moord voor bv een speklap.

Geniet van een gezonde BBQ met vleessoorten die mager zijn. Denk hierbij aan: Kip, biefstuk of ossenhaas, varkenshaas en uiteraard vis. Bijvoorbeeld een heerlijke moot zalm in de folie. Karbonaadjes, hamburgers en speklapjes kun je beter laten staan.

4. Kies voor vis Vervang vlees eens voor vis of zorg in ieder geval voor een goede balans tussen vlees en vis. Vis is over het algemeen mager en minder vet. Bovendien zit vis vol goede vetzuren en oliën, dat goed is voor je hart en vaten. Omega 3 vetzuren zijn ook nog eens ontsteking remmend. Denk aan Zalm, makreel, haring en tonijn. 5. Drink minder alcohol Alcohol belemmerd je vetverbranding. (Denk maar eens aan het bekende "bierbuikje")

En ja, een glaasje is heerlijk bij het eten maar oh zo verleidelijk om er nog een of twee extra te nemen. Want het is zo gezellig.

Probeer minder te drinken of alcohol beter helemaal niet.

Begin eens gewoon met een glas water. Dat scheelt al zo veel in je behoefte. En vaak is het tijdens een barbecue ook nog eens verfrissender.

Mocht je toch een biertje of wijn willen drinken? Begin dan zoals ik al noemde eerst met een glas water, dan is de grootste dorst al weg

En denk anders eens aan een alcohol vrij biertje, deze zijn verrassend lekker al zeg ik het zelf.

6. Salades, groente salades en fruitsalades Vaak zie je nog wel eens dat er een huzarensalade wordt geserveerd. Dit lijkt misschien beetje gezond, maar als je op je kilo's wilt letten, kun je deze toch beter laten staan. Vaak zit er veel mayonaise in en ander soort toevoegingen. Een fruitsalade is een goed alternatief of zelfs een betere toevoeging. Zoet, fris en super gezond! Ook zou je door je groenten salade fruit kunnen snijden.

7. Sauzen, zijn ze altijd nodig? Een van de meest voorkomende gewoonten is om saus bij je vlees te doen. Knoflook saus of pindasaus. Erg lekker maar reuze vet en daardoor calorierijk

Meestal is barbecuevlees gemarineerd en bij een goed stukje vlees heb je geen saus nodig. Wat ik regelmatig zelf maak is knoflook saus van kwark.

Super lekker. Je neemt wat kwark met teentjes knoflook, beetje peper en wat peterselie of bieslook. Smullen maar.

8. Langzaam eten Net zo als bij onze warme maaltijden door de week, is het ook bij de BBQ aan te raden langzaam te eten. Dat wil zeggen, schep zeker niet te veel op. Ga lekker zitten en geniet van je stukje vlees en je overheerlijke salade.

Het duurt vaak 20 minuutjes voordat je verzadigingsgevoel in werking treedt, dus hoe langzamer hoe beter.

Je zult merken dat je steeds sneller verzadigd raakt, naarmate de tijd (enkele weken van langzamer eten) verstrijkt.


Dit waren de tips, ik hoop dat je er iets aan hebt en er iets mee kunt doen. Smakelijk eten en heel veel barbecue plezier.


Met gezonde groet,

Marion24Fit


www.vitaalontbijt.info

www.fitopjepaard.com64 weergaven0 opmerkingen
bottom of page