top of page

Help, ik ben verstopt. Een poepverhaal!


Heb je ook wel eens last van verstopping (obstipatie)? Of zou je willen voorkomen dat je verstopping krijgt? De volgende tips kunnen je helpen om verstopping tegen te gaan of te voorkomen: 1. Eet voldoende vezels Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn absoluut goede bronnen om vezels binnen te krijgen. In je darmen zijn het een soort van spons, die water opnemen.

Je ontlasting blijft hierdoor veel smeuïger en het volume wordt groter.

Daarnaast zorgen vezels ervoor dat de peristaltiek (de beweging) in je darmen goed blijft.

Per dag heb je tussen de 30 en 40 gram vezels nodig.

2. 2 a 3 liter per dag drinken Als je iedere dag voldoende drinkt, kan dit je zeker helpen verstopping tegen te gaan. Water en kruidenthee zijn goede keuzes. Omdat vezels met vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde, soms keutelige droge ontlasting. Dat voelt niet prettig en je kunt er aambeien van krijgen.

3. Voldoende bewegen Wist je dat als je gaat bewegen ook je darmen in beweging komen? Sommige mensen merken dit 's morgens vroeg al als ze uit bed stappen en gaan bewegen. Ze moeten snel naar de wc. Als je elke dag goed beweegt (en dat kan van alles zijn (het huishouden doen, stofzuigen bv) maar ook wandelen, trap lopen, in de tuin werken, alles telt mee) werkt dat zeker mee aan een goede stoelgang. 4. Je ontlasting (aandrang) zeker niet ophouden!

Sommige mensen vinden het heel lastig op een andermans toilet te moeten gaan zitten.

Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand tijdens de vakantie helemaal geen ontlasting had, maar een super dikke buik. Echt heel ongezond. Ophouden is dan ook echt heel erg af te raden, want als je moet, dan moet je. Zeker niet negeren. Het ophouden van je ontlasting draagt namelijk bij aan je verstopping. Neem echt ruim voldoende tijd om naar de wc te gaan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om direct na je ontbijt naar de wc te gaan. Als het goed is komen je darmen na de maaltijd op gang. En dat is een heel goed moment om daar gebruik van te maken.

Neem echt je tijd. Mijn vader nam vroeger altijd de krant mee naar het toilet (Nu snap ik wel waarom)


5. Regelmaat. Eet op "vaste" tijden Tegenwoordig lees en hoor je allerlei "eet stromingen" Regelmaat is echter zeker voor je darmen goed voor je lijf. Regelmaat van je eten stimuleert het regelmatig in beweging komen van de darmen. Iedere dag in elk geval ontbijt, lunch en avondeten te nemen en niets overslaan.

Zeker niet het ontbijt. Ik hoor het nog steeds en ben ook nog steeds van mening dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag blijft.

Balans en regelmaat. Voor je brein en zeker voor je darmen (je tweede brein) is dit uitermate belangrijk.

Neem bij voorkeur een groot, vezelrijk en eiwitrijk ontbijt. Dit zet de darmen in werking.

Te weinig vezels? Kom je niet aan je vezels per dag, dan is een aanvulling misschien de oplossing voor jou. Met de haver vezeldrank kun je zelf bij doseren naar jouw eigen behoefte.

Voor mij was het echt de oplossing. Eet gezond en gevarieerd en laat geen dingen weg. Soms komt het nl wel eens voor dat je tekorten aan het opbouwen bent. Als je zomaar bepaalde voeding producten weglaat kunnen klachten verergeren. Ook kunnen hierdoor tekorten ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen.

Neem bij twijfel gerust contact op en wil je een voeding advies, dan hoor ik het graag.


Meer weten? Klik op de knop.




Misschien vind je het onderwerp koolhydraten ook interessant?





Met gezonde groet,

Marion

45 weergaven0 opmerkingen
bottom of page