top of page

Houd je darmen gezond 😉


Hierbij wat tips om je darmen gezond te houden

Wist je dat darmklachten een hele grote invloed hebben op "hoe jij je lichamelijk, maar ook geestelijk", voelt. Gezonde darmen en een gezonde darmflora zijn absoluut van belang voor ons algeheel welbevinden. Hierbij enkele tips om preventief je darmen goed te verzorgen.


1. Drink voldoende (En ja...wat is voldoende?)

Iedereen weet het, maar niet iedereen doet het. 🙈 Drink 8-10 glazen water, Herbalife kruidenthee, groene thee of Aloe Vera drinksiroop. (Je hebt ongeveer 1 liter vocht per 30 kg lichaamsgewicht nodig) 🌿 Koffie ( niet te veel) en thee bevatten veel polyfenolen. Mensen die regelmatig koffie of thee drinken, blijken meer verschillen aan darmmicroben te hebben.

Koffie bevat een polyfenol, chlorogeenzuur, dat ook in fruitsoorten, groente en thee zit. Chlorogeenzuur komt snel in de darmen terecht, waar het direct wordt afgebroken en voor toename van Bifidobacteriën zorgt . Voldoende vocht is verder belangrijk voor een goede stoelgang en helpt zeker obstipatie te voorkomen.

2. Eet veel groenten en fruit

Eet echt minimaal 250 gram groenten per dag, maar nog liever 500 gram! En eet 200-400 gram vers fruit per dag. Ben je aan het afvallen, dan 1 a 2 stuks fruit per dag omdat teveel niet bijdraagt aan het afvallen. Mensen die veel groenten en fruit eten, hebben vaker een betere darmgezondheid. 🍓🥝

De essentie van gezonde voeding.3. Kies voor zure zuivel

Eet of drink ongeveer 350 ml "zure" zuivel per dag, zoals yoghurt en karnemelk. Uit Onderzoek is gebleken dat er grote verschillen zijn tussen verschillende zuivelproducten als het gaat om hun invloed op de darmflora. (denk bv aan melk) 🥛🍶Mensen die regelmatig zure zuivel eten, hebben meer verschillende darmmicroben in vergelijking met mensen die ‘gewone’ zuivel nemen.

4. Zorg voor voldoende voedingsvezels

Alle plantaardige producten leveren voedingsvezels. Dierlijke producten niet. Ze zitten in volkorengranen, peulvruchten, groenten en fruit, noten en zaden. Variëren met deze producten is het best, omdat ze verschillende soorten vezels leveren. 🥜🥪 Gebruik 90-150 gram (afhankelijk van jouw daghoeveelheid) volkorengranen per dag in de vorm van brood, ontbijtgranen, havermout, zilvervliesrijst of ongezoete muesli. Zo krijg je de minimale hoeveelheid van 30 gram voedingsvezels per dag binnen. Het is best moeilijk om dit binnen te krijgen. Kom je hier niet aan, probeer dan eens de Herbalife multivezeldrank. Deze bevat veel verschillende soorten vezels en is mooi doceerbaar.


5. Geen frisdranken

Drink liever geen suikerhoudende frisdranken. In alle frisdranken zit veel suiker en suiker is een voedingsbodem voor de slecht bacteriën. Het gebruik van frisdrank leidt tot een aanzienlijke vermindering van de verschillende soorten van het darmmicrobioom. Daarnaast is er zeker verband te noemen met tandbederf en overgewicht en daaraan gerelateerde aandoeningen.6. Weinig of geen alcohol

Drink geen alcohol of maximaal één glas (rode) wijn per dag. Onderzoek toont aan dat chronisch alcoholgebruik een disbalans geeft in het darmmicrobioom, omdat ongunstige bacteriën veel meer gaan groeien. Zij komen vervolgens in de lever terecht, waar ze leverontstekingen kunnen veroorzaken.


7. Beweeg

Aanbevolen wordt minimaal een half uur per dag te bewegen, ben je aan het afvallen dan wordt een uur aanbevolen. 🤼 Ook een echte aanrader is om 2 a 3 keer per week spierversterkende oefeningen te doen. Voorkom stilzitten daarnaast zoveel mogelijk. Ook als je een kantoorbaan hebt. Regelmatig bewegen heeft een gunstig effect op het darmmicrobioom. Onderzoek toonde aan dat mensen die regelmatig bewegen meer verschillende darmmicroben hebben.


Heb je nu zoiets, ja leuk allemaal, maar ik wil graag dingen echt gaan veranderen, neem dan gerust contact met me op. 😀

Sowieso krijg je een gratis intake en bodyscan. En heb je de klik, dan gaan we samen aan de slag!👍


Fijne dag en veel succes!

Gezonde groet, Marion24fit
41 weergaven0 opmerkingen
bottom of page