top of page

Houd jij ook zo van zoet?


OOOOhhhh wat houden we met z'n allen toch van zoetigheid. Altijd is er nog wel een plekje voor iets zoets, ook al hebben we ruim voldoende gegeten.

En toch is en blijft het een hot item. Door echt drastisch minder suiker te gaan eten is het makkelijker om o.a. af te vallen, maar ook voor je gezondheid vele malen beter.

Natuurlijk hebben we suikers nodig. Het geeft ons energie. Het is altijd gezonder en beter minder suiker te eten, niet alleen als je wilt afvallen, maar ook voor je totale vitaliteit.

Als "suiker ervaringsdeskundige" 🙈 ben ik van kinds af aan opgegroeid met veel suiker.

Mijn ontbijt bestond uit brintapap met 6 scheppen suiker, geklopte slagroom kraakte tussen je tanden van de suiker, in m'n thee zaten wel 4 klontjes suiker, om zo nog maar ff door te gaan.


Toen ik 20 jaar geleden in aanraking kwam met een gezonde leef en eetstijl ben ik echt meer op m'n suiker inname gaan letten. Niet dat ik nooit meer suiker eet, want het is en blijft lekker, maar ik heb wel goede alternatieven gevonden en daar wil ik jou graag in deze blog meer over vertellen en je een aantal tips geven, die mij ook hebben geholpen om zgn "eet zoet" buien beter te voorkomen.

Een korte uitleg is misschien wel op z'n plaats: Officieel zijn alle koolhydraten suikers. Je hebt verschillende soorten. Als je bijvoorbeeld een bonbon eet of een volkoren boterham geeft dit een hele andere reactie in jouw lijf, terwijl het in kcal niet echt super veel scheelt.

Hoe komt dit nu?


We hebben 2 soorten suikers:

  • Snelle suikers bestaan uit enkelvoudige deeltjes van glucose of fructose. Omdat ze zo klein zijn, worden ze meteen heel snel door je lichaam opgenomen. Je bloedsuiker stijgt heel snel en daalt daarna weer net zo snel.

  • Langzame suikers bestaan uit langere ketens glucose en fructose. Je lichaam heeft veel meer tijd nodig om ze af te breken. Ze komen daardoor veel langzamer in je bloed en daardoor heb je een langere "energie" tijd.

De langzame suikers zijn niet ongezond en hebben we nodig. (Ongeveer 1/3 van onze dagelijkse behoefte) Dit zijn de koolhydraten die je vindt in volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta's. Zij geven je juist een langer durende energie die je lijf juist hard nodig heeft.

De snelle suikers (zoals de witmelen en witte suiker) geven een hele snelle energie en kunnen echt een probleem gaan geven voor je gezondheid. Waar kun je dan juist last van krijgen?


  • Aankomen in gewicht. Suiker zal je absoluut geen voldaan gevoel geven. Je zult nooit zeggen: zo nu heb ik eens een lekker gevulde buik van een koekje, een lekker fit gevoel dat ik er weer tegen kan. Suiker bevat enorm veel kcal en is enorm verslavend. Ik heb eens horen zeggen dat suiker verslavender is dan cocaine. Ongemerkt eet je al heel snel veel te veel en kun je aankomen in gewicht.

  • Eetbuien. Het is nooit genoeg. 😳 Omdat je na het eten van snelle suikers weer insuline aanmaakt en je suikerspiegel daalt, zak je vaak in een dalletje. In dat dalletje heb je weer enorme trek in meer zoet om je energielevel weer op te peppen. Gevolg: Er worden weer meer suikers gegeten en je kunt er niet meer vanaf blijven. "De eetbui is ontstaan". Welkom in de club.🙈

  • Wel eens gehoord van de After-dinner dip. Ook dit komt door die snelle daling van je bloedsuikerspiegel. Je merkt het vaak na het eten van bv aardappels of pasta gerechten. Na een half uurtje heb je zo'n inkakker zeg ik altijd.

  • Te weinig / geen voedingsstoffen. In snelle en toegevoegde suikers zitten niet echt voedingsstoffen. Je lijf heeft continue aanvoer nodig van gezonde waardevolle voedingsstoffen. In suiker zit wel een heel klein inimini beetje, maar die wordt bewerkt waardoor ze afgebroken worden en je lichaam andere stoffen gebruikt om de rest van de suiker te verwerken, terwijl ze op andere gebieden heel hard nodig zijn.

  • Snap je het nog allemaal? Suiker heeft dus weinig of geen toegevoegde waarde en ik zeg wel eens: Hoe lang heeft je mond plezier van bv een gebakje. Is dat het je allemaal waard?

  • Suikerziekte en ander soort Voor wie lange tijd te veel suiker eet, geeft dus een grote belasting op z'n lijf. Suikerziekte oftewel diabetes is het bekendste gevolg van het eten van te veel suikers. Er zijn echter ook onderzoeken en aanwijzingen dat suiker veel meer aandoeningen veroorzaakt of de kans hierop extra vergroot.

Minder suiker eten is dus echt een aanrader. Maar hoe dan?

Allereerst wees je bewust waar overal suiker inzit.

Suiker zit namelijk heel vaak verstopt. Niet alleen snoep, koek en taart, maar in bijvoorbeeld kant en klaar maaltijden, snacks, vleeswaren, sauzen, brood, mixen en hartige dingen.

Let dus bewust op je suikerinname dan valt er veel eer te behalen.


TIPS


Kijk eens goed op het etiket

Zitten er toegevoegde suikers in een product? Je komt erachter door te lezen. En als ik eerlijk ben, is dat niet altijd even makkelijk. Het heet nl niet altijd gewoon suiker. Soms heet het suiker, soms eindigt het op "ose" of "siroop". Het vergt even tijd maar het resultaat zal verbluffend zijn.


Kies voor een ander soort snackje

Maak zelf wat lekkere snacks ipv kant en klare te kopen. Er zijn veel alternatieven en als je een lijstje wilt met gezonde tussendoortjes, vraag deze dan gerust bij ons aan.

Let ook op chips, koek en snoep, alles bevat veel suiker.

VRAAG HIER DE LIJST AAN MET GEZONDE TUSSENDOORTJES EN KRIJG TEVENS MIJN E-BOOK.

Gezonde snacks zijn o.a. fruit, volkoren crackers, ei etc.

Maak je maaltijd zelf klaar


Hoe makkelijk kun je zelf lekker koken, zonder pakjes en zakjes. Met kruiden bereik je heel veel. Met verse ingrediënten komt de smaak ook nog eens veel beter tot z'n recht.


Wil niet alles tegelijk.


Begin met kleine veranderingen en werk naar een toekomstig resultaat. Je zult versteld staan van jezelf. Echt waar. Een tip is om iedere dag 1 ding te veranderen wat op je lijstje staan. Ben je daaraan gewend, neem je de tweede. Je zult merken dat het spelender wijs makkelijker wordt.


En wil jij eens voor 6 dagen de "beste start" van de dag uit proberen "ONS IDEAAL ONTBIJT",

meld je dan snel aan, want deze maand zijn de eerste 10 helemaal gratis.


KLIK HIER OM JE AAN TE MELDEN


Ik wens je heel veel succes en tot ziens.


Met gezonde groet,

Marion24fit


58 weergaven0 opmerkingen
bottom of page