top of page

Ik doe zo m'n best, maar het lukt me niet 😩


Deze uitspraak horen we vaker en hoe ga je hier nu mee om?


Natuurlijk kan dit bij heel veel dingen het geval zijn, maar in deze setting hebben we het over voeding en afvallen.


Lukt het je niet (of niet meer) om af te vallen? Geen nood, we gaan de uitdaging anders benaderen.

En wellicht gaat het jou nu wel lukken!

Wie niet sterk is moet slim zijn is het spreekwoord, dus even pas op de plaats en je inzicht misschien even resetten.

Een ding is zeker!: En dat is een natuur wet.

Jouw lichaam krijgt meer energie binnen, dan dat het verbruikt. Hoe zorgt dit (nieuwe?) inzicht er nu voor dat afvallen wel gaat lukken!

  1. Er moet minder energie in.

  2. Er moet meer energie uit.

  3. Je moet de discipline opbrengen om stap 1 en 2 structureel uit te voeren.

Ja maar ....... en wat nu? Hoe gaan we dit voor elkaar krijgen, want het liefst willen we allemaal een pilletje, morgen vroeg wakker worden en slank zijn.

Dit gaat helaas niet gebeuren. Dus hoe gaan we het WEL voor elkaar krijgen.

  1. Door kleine veranderingen in te voeren. Vaak willen we te snel en te rigoureus en wordt jouw leven er niet echt leuker van. Dus we gaan het leuk maken. Er moet dus minder energie in. Als je wilt afslanken, lukt dat zeker niet als je teveel energie (oftewel kcal) binnen krijgt. Als je in een liter fles, twee liter vloeistof wilt gieten, zal het over lopen, zo net is het met je lichaam; stop je er meer in dan het kan verbranden, dan zal het opslaan en dikker worden. Samengevat: als je meer calorieën eet en drinkt dan je nodig hebt dan wordt het onmogelijk om af te vallen. Wat kun je nu doen om wat minder te eten, zonder dat het heel veel moeite kost?

  1. Gebruik om te beginnen eens wat minder olie en vetten. Margarine, boter en bv bakolie, maar ook noten bevatten ontzettend veel calorieën. Het gekke hier eigenlijk aan is dat het jou totaal geen verzadigd gevoel geeft. En dat is in dit geval gunstig, want je merkt er dan ook niets van als je er minder van eet. Hoe fijn is dat.

Eet je veel vlees? Ook in vlees, dus alle dierlijke producten zit vet. Je zou hier wat minder van kunnen eten, of er zelfs gedeeltelijk of helemaal mee kunnen stoppen.


2. Een hele grote boosdoener: Geraffineerde suiker.

Suiker is verslavend en zoals ik al vaker heb verteld schijnt suiker verslavender te zijn dan cocaïne.

Als je er een keer aan begint, is vaak het einde zoek. Ik ken geen of weinig mensen die hier echt geen last van hebben. Zoet geeft meer zoete trek. Breek er mee en ga merken dat je ineens veel minder trek erin hebt.


3. Maak je eetpatroon wat makkelijker. Er zijn ontzettend veel soorten tussendoortjes te koop, denk er goed over na en laat je goed informeren. Ook is een stuk fruit, wat kwark of yoghurt tussendoor al een snelle oplossing.

Maak je maaltijden eenvoudig en minder bewerkt. Zilvervliesrijst, wat gezonde groenten en stukje vis, wat echte sojasaus voor de smaak en je hebt een voedzame lekkere en snelle maaltijd.


4. Dranken Ook hier is veel over te zeggen. Alle drankjes met calorieën heb je helemaal niet nodig.

Er zit van alles in aan suiker en overbodige calorieën. Vervang je frisdrank door water, thee, zwarte koffie, een zelf gemaakt fruitdrankje (bv water met schijfjes citroen ed)


5. Vul je bord

Vul je bord met minimaal de helft aan groenten. Groenten bevatten nagenoeg weinig kcal en zijn voedzaam. Hoe meer je hier van eet, des te minder zul je van andere ongezondere dingen gaan eten. Dus eten maar !


Dan over naar punt 2: Er moet meer energie UIT! Juist. Als je wilt afvallen, lukt dit helaas niet als er geen energie uit gaat.

Vergelijk het eens met je auto: Wil jij met de auto gaan rijden, dan verbruikt je auto brandstof. Rijd je vaak met hogere snelheid, dan zal je auto meer brandstof gaan verbruiken.

Ook zul je er de juiste brandstof in moeten doen, want anders zegt je auto: stop ik houd er mee op.

Zo ook met jouw lichaam. Hoe meer je doet, hoe meer je verbruikt. En hoe meer je doet, des te meer kun je eten en toch afvallen. Alles in balans. Bewegen is dan ook absoluut geen overbodige luxe. Hoe actiever je wordt, hoe beter. Hieronder enkele voorbeelden van manieren om beter en meer te gaan verbranden:

Opbouw van je spierweefsel. Wist je dat als je niets doet, je spieren toch een klein beetje verbranden? En wist je dat je je spierweefsel kunt opbouwen, zodat je nog meer gaat verbranden?

Dat hoeft zeker niet moeilijk te zijn. Je zou bijvoorbeeld iedere dag wat oefeningen kunnen doen, zoals planken of squats, opdrukken en situps doen. Niet moeilijk maken, er zijn voldoende voorbeelden die je thuis kunt doen.


Volg onze Facebook pagina Fitbox&Meer, ( https://www.facebook.com/fitboxmeer )daarin worden wekelijks filmpjes gepost waar je heel fijn aan mee kunt doen.

Ieder beetje meer spierweefsel zal jou gaan helpen, wat meer te gaan verbranden.


Maak van bewegen een gewoonte; Ikzelf rijd iedere dag paard, maar niet iedereen kan dat natuurlijk. Maar je kunt wel iedere dag lopen / stevig wandelen. Je kunt de trap op en neer rennen, je kunt te voet boodschappen gaan doen. Je zou zelfs een sprintje kunnen trekken op de plek, dus in je keuken bijvoorbeeld. Er zijn zoveel mogelijkheden om te bewegen. Zoek ze op, ga kijken op google of op onze Facebook pagina.


Kleine workouts; Als jer meer wilt bewegen hoef je zeker niet altijd naar de sportschool. Ikzelf maak gebruik van de 7 minute workout app. Super gemakkelijk, iedere dag max 10 minuutjes en je hebt je oefeningen gedaan.

En ja, ik kan ook niet alle oefeningen vol meedoen, geen probleem, doe je de andere dubbel 😉.


Spelen met je kinderen en kleinkinderen, dat is pas leuk. Sinds nog niet zo heel erg lang zijn we opa en oma geworden. En ik merk dat het echt leuk is om achter ze aan te rennen en gekke oefeningen te doen. Dat kun je ook met je kinderen, ga 'n potje voetballen lekker in de buitenlucht. Ook zo verbrand je weer extra calorieën.


Dan nu punt 3: Discipline .... en ja daar struikelen nog al wat mensen over, Wees eens heel eerlijk tegenover jezelf. Je weet het wel, maar je kunt je er niet toe zetten. Alles in het leven kost moeite. Het is vaak makkelijk om te doen, maar nog makkelijker om het niet te doen.

En helaas afvallen lukt niet als je de energie in / energie uit balans niet hebt kunnen vinden.


Zou er dan toch een manier zijn om die discipline te ontwikkelen?

In ieder geval, ga NIET alles in een keer omgooien.

Je hebt 20-30-40 of 50 jaar een bepaalde gewoonte ontwikkeld die je niet 1,2,3 kunt veranderen.


Dus...begin met kleine stapjes.

Luister goed naar je coach als je die een hebt en laat je verrassen. Een stapje per keer. Elke stap is er één. Als je permanent wilt veranderen met weinig moeite, zorg dan dat je eerst stap 1 onder controle hebt, voordat je aan stap 2 begint. Je gaat merken dat het je steeds makkelijker af gaat.


Richt je op hetgeen je aan het doen bent en NIET OP RESULTAAT!

Staar je niet blind op je weegschaal of je buikomtrek. Alles gaat in stapjes en jouw lijf zegt niet in een keer, oohhhh ik val 10 cm af. Besluit welk doel je nastreeft, stel vast hoe je daar komt, en richt je vervolgens op de uitvoering.

Jouw dagelijkse routine met de kleine veranderende stapjes is je doel. Jouw doel voor IEDERE DAG!


EN nu het belangrijkste ❤️: Verander je doel van hoofd naar hart, van ego naar zelf-liefde,

Ga in jouw kracht staan, motiveer jezelf vanuit liefde, niet vanuit angst om niet goed genoeg te zijn. Verander omdat je beter voor jezelf wilt zorgen. Omdat je gezonder wilt zijn. Omdat je jezelf een mooi lichaam gunt. Jouw lichaam is de tempel waarin je leeft.


Je wilt niet afvallen om indruk te maken op anderen, of omdat je hoopt op goedkeuring of acceptatie wanneer je een perfect lijf hebt.


Ego doelen zijn saai en verliezen hun waarde snel. Doelen vanuit zelf-liefde zijn krachtig en authentiek.


Nog wat extra hulp puntjes;

Maak voor jezelf wat regeltjes: bv Spreek met jezelf af dat je alleen een glaasje wijn drinkt in het weekend. En spreek ook af hoeveel glaasjes. Ook als je naar een feestje gaat, spreek vooraf met jezelf af WAT je gaat eten en drinken. Bv GEEN gebakje of geen hapjes. Bedenk hoe lang heb je plezier van een gebakje (2 minuutjes?) 🙈 Houd je aan je eigen regels.


Perfectionisme: Wil jij dat alles gaat zoals je je dat had voorgesteld? Lukt dat niet altijd? Nee, we zijn geen automaatjes. Dus foutjes maken is absoluut geen probleem. Er is altijd weer een oplossing voor te vinden.

Ben je gevallen voor een gebakje, of een frietje met mayonaise, bij je vriendin?

Denk dan maar eens, wat je daaraan kunt gaan doen? Bv ga eens lekker nog een uurtje stevig wandelen. Het beperkt de schade en geeft je rust in je hoofd.


Ik weet zeker dat het zo gaat lukken! Er zal een verandering moeten optreden. Probeer je eigen valkuilen te omzeilen. Bedenk vooraf wat er kan gaan gebeuren. En hoe je dit kunt voorkomen of genezen.

Zet de juiste stappen, raadpleeg je coach, die is ervaren!

Maak er geen marathon van. Neem kleine stappen en houd vol!


Heel veel succes

Marion 24 fit

www.vitaalontbijt.info


69 weergaven0 opmerkingen
bottom of page