top of page

Ook zo'n zin in zoetigheid?

Suiker is al heel lang een onderdeel van ons dagelijks eten. Veel mensen zouden het graag deels willen schrappen, in ieder geval minder zoet eten. Uiteindelijk zijn we er achter gekomen dat het niet zo'n goede effecten heeft op onze gezondheid.

Van de ene op de andere dag suiker uit je voedingspatroon schrappen is echter niet zo makkelijk. Je hebt een sterke wil nodig, er is tenslotte een sterk verlangen naar suiker en zoet.

Mensen die proberen geen suiker meer te eten, voelen toch vaak een sterk verlangen naar zoetigheid. Ik ga wat alternatieven met je bespreken.


Allereerst gaan we het hebben over jouw waarom.


Jouw lichaam ervaart gedurende de dag een daling van je bloedsuikerspiegel. Op dat moment krijg je een signaaltje dat de hoeveelheid suiker moet worden aangevuld. Je krijgt dus zin in zoetigheid.


En je wordt er dan happy van.


Nog zo'n grote factor die zin in zoet uitlokt is stress.

Bij stress wordt er in je lichaam cortisol actief gemaakt. Er dreigt nl "gevaar". Op dat soort momenten heb je meer energie nodig en vraagt je lichaam om glucose. Dus....gevolg: zin in zoet. En daarna voel je je Happy.

Het is echter een effect van korte duur. Voedingsmiddelen met geraffineerde suiker bevatten immers koolhydraten die snel opgenomen worden.

Het teveel aan suiker in je bloed veroorzaakt een steeds te hoog glucose gehalte. Omdat je lichaam insuline aanmaakt zal het glucose gehalte weer dalen en krijg je weer opnieuw werk in zoet.


Je komt zo in een vervelend cirkeltje. Na verloop van tijd kan zelfs de insuline een minder goed effect hebben om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit kan zorgen voor problemen zoals: Diabetes en overgewicht.


Probeer daarom zoveel mogelijk geraffineerde suikers te laten staan.


Wat kan je hierbij helpen?

1. Wortelen

2. Kaneel

3. Pompoen

4. Havermout

5. Eiwitrijke producten

6. Noten

7. Vezelrijk eten


Vezels vertragen de opname van koolhydraten en geven een voedzaam gevoel.

In plaats van pieken en dalen in je suiker te veroorzaken houden bovengenoemde voedingsmiddelen je glucosespiegel mooi op peil. 


Meer weten? Nee gerust contact met me op


Veel succes.

Gezonde groetjes

Marion24fit

45 weergaven0 opmerkingen
bottom of page