top of page

Suiker, verslavend? Hoe kom je ervan af?


Dat suiker niet goed is voor ons, weten we eigenlijk allemaal wel. Het is bijvoorbeeld niet zo goed voor onze tanden en teveel suiker kan ons dik maken. Daarnaast kan het wel degelijk onze gezondheid beïnvloeden, denk bijvoorbeeld maar aan Diabetes.


Het blijft toch wel heel bijzonder dat we het dagelijks in grote hoeveelheden naar binnen werken. Suiker werkt echt verslavend. En uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het reuze moeilijk is om dit om te keren.

Als kind bijvoorbeeld werden we getroost met de welbekende lange vinger. Een snoepje leggen op de pijnlijke knie en ook als beloning kregen we snoep.


Snoep is niet meer weg te denken omdat het lekker is en we graag snoepen.


Suiker en vet zijn DE grote smaak makers en daarom bevatten heel veel producten suiker. Ook wordt het gebruikt als conserveringsmiddel. Je ziet dat de suiker industrie een grote plaats inneemt.


Waarschijnlijk verwacht je niet dat bijvoorbeeld in vleeswaren ook suiker wordt verwerkt. In bijna alle producten zit suiker verwerkt.

Hoe herken je suiker?

In de natuur komt suiker voor als bijvoorbeeld fruit. Ook in groenten zit suiker. Het wordt snel opgenomen door je lichaam en daar krijgen we energie uit.

Ook kennen we geraffineerde suiker, zoals suiker klontjes en witte tafelsuiker. Gebleekt en bewerkt.

Is suiker dan echt slecht?

Het antwoord is nee, want zonder kunnen we niet, tenminste.... Zoals met alle voedingsstoffen is het belangrijk dat je met mate consumeert. Om suiker om te zetten hebben we vitamines en mineralen nodig. Deze zitten niet in de bekende witte suiker, dus gebruikt je lichaam andere vitamines en mineralen, die we juist zo hard nodig hebben. Maar voor de eerste energie hebben we suiker nodig en ik zou dan kiezen voor goede suikers die dit wel in zich hebben, zoals groenten en fruit. Dus alles met mate want ook een te hoge suikerinname wordt gelinkt aan suikerziekte (diabetes 2), overgewicht en hart en vaatziekten.

Kan ik gemakkelijk mijn suikerinname verlagen?

Laat ik stellen, dat het niet super makkelijk is, omdat suiker een verslavende werking heeft. Uiteraard is bewustwording een eerste vereiste. Weet wat je eet. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met suiker te minderen of weg te laten in je koffie en thee. Daarnaast kun je kiezen voor alternatieve dingen voor frisdrank, vruchtensappen, snoep, koekjes en andere producten die veel toegevoegde suikers bevatten.

Voor de een is minderen geen probleem, voor de ander kan het betekenen gewoon niet in huis halen en er niet aan beginnen.
Gelukkig kunnen we best nog wel wat zoet eten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor producten die gezoet zijn met stevia. Ook bakken kun je doen met stevia.

Een gemakkelijke en lekkere manier om minder suiker binnen te krijgen, is met onze producten van Herbalife Nutrition. Deze zijn gezoet met stevia en dit heeft geen invloed op je bloedsuiker spiegel.

Denk eerst voor je het in je mond stopt en bedenk eens hoe lang je er plezier van hebt. Dat maakt de keuze vaak wat makkelijker.


Veel succes en tot de volgende keer.


Met gezonde groet,

Marion24fit


Wil je meedoen aan een voeding workshop?


Geef je dan op via https://www.vitaalontbijt.info/team-148 weergaven0 opmerkingen
bottom of page