Suiker, we kunnen niet met, maar ook niet zonder, tenminste...

Allereerst wat is suiker? Suiker is een lekkere zoete stof die tot de koolhydraten soort behoort en van nature voorkomt in onder andere fruit, groente en melk. Suiker uit suikerbiet en suikerriet wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd. In 1 gram suiker zitten 4 kilocalorieën.
Soorten suiker
Er zijn twee soorten suikers: monosacchariden en disachariden. Fructose, glucose en galactose zijn vormen van monosacchariden. Sacharose, lactose, maltose en trehalose zijn de meest bekende disachariden.
Misschien vind je dit de ver van mijn bed show, dat snap ik, maar als je begrijpt waar je op kunt gaan letten, dan is het best eenvoudig.
Er zijn meer dan 50 andere namen voor suiker. De ene fabrikant vermeldt suiker als dextrose, melasse of turbinado en een andere fabrikant noemt het isoglucose of gula djawa.
Ook ahornsiroop, dadelstroop en glucosesiroop zijn vormen van suiker. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat alles dat op -ose of -siroop/-stroop eindigt een vorm van suiker is.

Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers?
Suikers uit fruit zijn niet gezonder dan suikers uit snoep. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige suikers uit fruit of toegevoegde suikers. Maar fruit is natuurlijk wel gezonder dan snoep. Dat komt omdat er goede voedingsstoffen inzitten.
Suiker en je gezondheid
Suiker is niet per definitie slecht voor je lichaam, want je hebt energie nodig om te kunnen denken en bewegen. Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit wel slecht zijn voor je lichaam. Zo kan te veel suiker leiden tot overgewicht waardoor je een verhoogd risico hebt op diabetes type 2. Ook kan te veel suiker zorgen voor tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.
Met name overgewicht en suikerziekte oftewel diabetes 2 zorgen voor veel problemen in Nederland. Meer dan de helft van de volwassenen in ons land hebben overgewicht en meer dan een miljoen mensen hebben diabetes type 2. Het zijn problemen die voor een belangrijk deel worden veroorzaakt door de ongezonde omgeving waarin we leven. Een groot deel van de producten in de supermarkt is ongezond en bevat veel suiker. Op straat worden we continu verleid door fastfoodrestaurants en allerlei ander aanbod.

Hoeveel suiker mag je per dag?
Om gezondheidsklachten door suiker te voorkomen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een suikeradvies uitgebracht. Een volwassen vrouw mag per dag 50 gram aan vrije suikers binnen krijgen. Een volwassen man mag iets meer: 60 gram.
Let op: dit advies geldt voor vrije suikers. Dit zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Er is geen advies voor van nature aanwezige suikers in onder andere fruit en groente, omdat deze producten passen binnen een gezond voedingspatroon.
Hoe weet je wat toegevoegde suikers zijn en wat zijn de suikers van de koolhydraten?
Als er geen suikers aan het product zijn toegevoegd (dit kun je zien bij de ingrediënten), dus staat er bij de ingrediënten niets aan suikers, dan zitten er alleen natuurlijke suikers in het product. Dus van nature aanwezig in de ingrediënten. (Bijvoorbeeld de melksuiker in melk) Je kunt het product dan prima eten, zonder bang te zijn voor de koolhydraten en suikers. Staat er in de voedingswaardetabel bij koolhydraten waarvan suikers dus bijvoorbeeld: koolhydraten 5 gram, waarvan suikers 5 gram, kan het best zijn dat deze 5 gram suikers natuurlijke suikers zijn die van nature in het product voorkomen. Staat er echter bij de ingrediënten suiker, dan zijn er suikers toegevoegd. Dus controleer altijd de ingrediëntenlijst op toegevoegde suikers.

Tips om minder suiker te eten
Iedere keer als je iets doet wat volgens je hersenen een beloning verdient, dan maakt je lichaam dopamine aan.
Dopamine is een stof die het beloningscentrum in je hersenen activeert, wat je een fijn gevoel geeft. Je hersenen vinden voeding dat energie levert, zoals suiker, erg prettig. Wanneer je een zoet tussendoortje eet geven je hersenen daarom dopamine af. Van je hersenen krijg je dan dus een kleine beloning wat ervoor zorgt dat je vaker de behoefte hebt om zoete snacks te eten.
Tip: Weet wat suiker met je lichaam doet
De stof suiker is niet per definitie schadelijk voor je lichaam. Echter te veel suiker binnenkrijgen kan wel nadelig zijn. Zoete producten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt.
Als reactie hierop maakt je alvleesklier insuline aan om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. Te veel suikers (vooral uit frisdranken en vruchtensappen) kunnen je alvleesklier op den duur behoorlijk belasten.
Je alvleesklier bevindt zich in de buurt van je maag. Het maagdarmstelsel is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor je spijsvertering. Te veel suiker binnenkrijgen kan de spijsvertering verstoren.
Teveel fructose bijvoorbeeld (vruchtensuiker) kan darmproblemen zoals diarree, buikpijn en/of een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Veel informatie vandaag.
Ik hoop een klein beetje meer duidelijkheid te hebben gebracht over dit onderwerp.
Veel succes en heb je hulp nodig, je weet me te vinden.
Met gezonde groetjes,
Marion24fit
bron: diabetesfonds en wereldgezondheidsorganisatie