top of page

Tussendoortjes..... de Do's en de Don'ts bij afvallen


TUSSENDOORTJES: EEN GROOT BEGRIP MET VEEL MOGELIJKHEDEN.

Op de eerste plaats bevatten veel tussendoortjes heel veel suikers en veel vet, want dat zijn uiteindelijk de smaakmakers. Niet alleen dat, maar het gevolg is ook heel veel extra kcal, waar we niet op zitten te wachten, we noemen deze dan ook zgn "lege" calorieën.

Voedingsstoffen zitten er niet in, dus je lijf heeft er niets aan, behalve dat je er makkelijk van aan komt. Dan worden we ook nog misleid met mooie plaatjes van o.a. fruit op de verpakking. Vaak gaan onze gedachten dan uit naar "gezond".

Kun je onbeperkt snacken? Hoe vaak kun je nu iets tussendoor eten?

Iedereen heeft een andere stofwisseling en een andere behoefte aan hoeveelheid voeding. Je kunt dus nooit hetzelfde eten dan bv je vriend of vriendin met hetzelfde resultaat. Dat is het fijne als je een coach hebt, die je daarbij kan helpen. Het mooie is dat snacks een hele positieve bijdrage kunnen leveren aan je eetpatroon.

Gezond snacken kan ook! Belangrijk is dat je jouw totaal behoefte aan kcal over de dag kunt verdelen. Dat is heel fijn, want het is vaak niet mogelijk om bepaalde voedingsstoffen bij iedere maaltijd te nuttigen. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om fruit te eten, neem deze dan als tussendoortje. Of kom je niet aan je eiwitbehoefte, neem dan een schaaltje kwark als tussendoortje.

Snacks kunnen er juist voor zorgen dat je aan goede gezonde aanvulling hebt door de dag heen. Door vaker te eten ga je ook vaak minder eten.  Vaak krijg ik te horen dat mensen niet ontbijten en pas beginnen te eten rond lunch tijd. Of ze krijgen het niet weg in de ochtend of geen tijd, allerlei redenen om de maaltijd uit te stellen of zelfs soms weg te laten. Herkenbaar? Hoe vaak komt het dan voor dat je trek hebt en dan maar een koekje of misschien een reep chocola neemt. Onbeheersbare trek noem ik dat. Ik had er vroeger zelf ook last van, een zak met mini chocolaatjes was voor mij geen enkel probleem. M'n lunch werd dan overgeslagen, met het gevolg dat ik in de middag maagpijn kreeg.

Als je daarentegen van tevoren wat gezonde tussendoortjes uitkiest en ze in huis hebt, kun je op dat moment gewoon de snelle trek gezond oplossen.

Zo kook ik tegenwoordig wat eieren in het voren en leg ze in de koelkast. Zo heb ik altijd voor bv 2 dagen een eitje op "voorraad". Ook snack tomaatjes of komkommertjes liggen in mijn koelkast.


En dat zijn dan veel minder calorieën dan dat je met een "eetbui" binnen zou krijgen. (in mijn geval een zak chocolade reepjes). Vaker eten helpt je dus juist om met mate te blijven eten. Zo voorkom je vroegtijdige honger en zul je niet hunkerend aan je warme maaltijd beginnen.

Plan tussendoortjes in! In ons Fit Plan, maken we altijd een mooi dagschema samen met jou om de hoofdmaaltijden en de tussendoortjes in te plannen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en krijg je voorbeelden van wat je allemaal kunt eten. Handig om bij de hand te hebben. Laat je helpen om je dag zo in te delen, dat je inclusief je tussendoortjes toch de juiste hoeveelheden kunt eten. Tomaatjes, komkommertjes etc, kun je altijd als tussendoortje eten. Maar ook een schaaltje yoghurt of kwark staan in het lijstje. Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaande tips en dat het goed voelt om toch wat eetmomentjes aan je dagprogramma toe te voegen. Ik wens je veel succes en heb je vragen of wil jij ook een fitplan, neem gerust contact op. https://www.vitaalontbijt.info/contact

Met gezonde groetjes

Marion24fit


114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page