top of page

Veel gestelde vragen en weetjes over voeding deel 1.

In de afgelopen 20 jaar heb ik veel vragen gekregen die betrekking hebben op een gezonde levensstijl en afslanken. Ik heb er wat voor je verzameld en geprobeerd ze zo goed mogelijk te beantwoorden.


Is het echt nodig om water te drinken?

Als je gezond wilt leven of afvallen is water drinken essentieel. Mensen hebben in totaal iedere dag zeker 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Dat kan in verschillende vormen: water, thee, melk etc. Wil je afvallen en je afvalstoffen makkelijker afvoeren, is water en kruidenthee de grote aanrader. Water bevat geen calorieën en dat is gunstig als je wilt afvallen. Het is tijdens het afvallen extra belangrijk om genoeg te drinken. Zo worden afvalstoffen die vrijkomen uit de vetvoorraad goed afgevoerd. Water krijgt meer smaak door er bijvoorbeeld verse munt, gember of komkommer in te doen. Bruisend bronwater is ook een gezonde keuze. Wij adviseren per 30 kg lichaamsgewicht, 1 liter water / kruidenthee te drinken.


Zoete trek na het avondeten?

Deze vraag krijg ik heel vaak. Veel mensen nemen na de warme maaltijd of een snoepje of een stukje chocola. Hoe komt dat nou? Een mogelijke verklaring is dat het verteren van jouw maaltijd altijd energie kost. Je lichaam moet dan ineens harder gaan werken, waardoor er een "dipje" kan ontstaan. Zeker als je maaltijd veel koolhydraten bevat, zoals bv pasta gerechten. Je bloedsuikerspiegel gaat dan omhoog, maar zakt ook weer heel snel zodat je automatisch zin in iets zoets krijgt. Een tweede verklaring kan zijn dat het voor jou een gewoonte is geworden. Uiteindelijk word je door suikergebruik alleen maar meer moe. Wacht liever even, drink wat water en het gevoel trekt vanzelf weg. Wil je 's avonds nog iets nemen, neem dan ongeveer na minimaal 2 uurtjes nog n beetje kwark.

Word je dik van aardappelen en Brood?

Brood en aardappelen zijn gezond. Ze bevatten vezels, vitamines en mineralen. Door de vezels zijn ze erg vullend waardoor je er niet snel te veel van eet. Weet wel welke vorm je het beste kunt eten. Zo gaat mijn voorkeur uit naar Volkorenmeel of speltmeel en rode aardappel. In witmelen zitten geen vezels, geen vitaminen en geen mineralen. Een kleine vergelijking: 100 gram chocolade = minimaal 530 calorieën 3 sneetjes volkorenbrood (ca. 100 gram) = 230 calorieën

3 sneetjes brood vullen goed en zijn voedzaam voor je lichaam. Chocolade is wel lekker (voor heel eventjes) en vaak lust je nog wel een stukje en uiteindelijk ben je misselijk van de chocola en van voedingsstoffen is al helemaal geen sprake. De hoeveelheid brood en aardappelen is echter wel een punt. Teveel is zeker niet goed, alles in balans. Wat voor de een te veel is, is voor de ander te weinig.

Laat je daarom adviseren met een gepersonaliseerd programma.

Nog eentje voor deze ronde: overgewicht erfelijk?

Meestal niet. Op zich is overgewicht niet erfelijk, wel zie je vaak dat als ouders gezet zijn, de kinderen dit ook kunnen zijn. Vaak zijn het de eet en leefgewoontes die worden doorgegeven aan de volgende generatie. Ook de eetlust zie je vaak in bepaalde families wat meer voorkomen dan bij andere. In geval van familiair overgewicht is het zeker de moeite waard te gaan kijken naar eet en leefgewoonten en het roer om te gooien.


In mijn volgende blog ga ik nog een aantal vragen en weetjes beantwoorden uit de praktijk.

Veel leesplezier en tot de volgende keer. www.vitaalontbijt.info


Met gezonde groet,

Marion24fit


88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page