top of page

Verschil? Voedingsstof of voedingsmiddel?

Bijgewerkt op: 3 mrt.


Wat zijn nu eigenlijk voedingsstoffen en wat is het verschil met voedingsmiddelen.

Eigenlijk is het best eenvoudig. De voedingsstof is het BRUIKBARE bestanddeel uit het voedingsmiddel.

En het voedingsmiddel is alles wat je eet en drinkt.


Je zou denken ok, dan krijg ik toch alles binnen met wat ik eet. Makkelijk toch? Voor de meesten niet echt. Het ligt net even ietsje anders. Ik zal het globaal uitleggen en vind je het interessant kun je doorklikken naar wat specifiekere informatie.


We kennen zes groepen VOEDINGSSTOFFEN.

Koolhydraten, eiwitten, vetten, water, mineralen en vitamines.

Daarnaast kennen we nog voedingsvezels, in totaal zijn er meer dan 50 soorten voedingsstoffen en kunnen we ze onderverdelen in MACRO en MICRO nutriënten.


Koolhydraten zijn brandstoffen

Eiwitten zijn bouwstoffen

Vetten zijn brand- en bouwstoffen

Dan hebben we nog 3 bouwstoffen: Water, vitaminen en mineralen.

Koolhydraten

Koolhydraten, het meest bekend denk ik. Zetmeel, suiker en vezels worden alledrie gezien als koolhydraten. Een belangrijke energiebron voor het lichaam. Je vindt ze o.a. in: volkoren pasta en volkorenbrood, groente, peulvruchten en aardappels.


Eiwitten

Eiwitten, onmisbaar als voedingsstof en als bouwstof. Opgebouwd uit aminozuren, ik noem ze graag legosteentjes. Weefsels in je lichaam worden opgebouwd uit cellen die eiwit bevatten. Ze zitten o.a. in: vlees, vis, eieren, kaas en melk.
Vetten

Vetten zijn essentieel , zonder vet kunnen we niet leven, maar ook niet teveel. Vet is een smaakmaker. en het levert bouwstoffen en vitamines en maakt hormonen

Er zijn twee soorten: verzadigde en onverzadigde vetten. De verzadigde vetten worden globaal gezien als de slechte vetten en de onverzadigde vetten, als goede vetten. Je vindt ze ook weer in: vette vis (zalm of haring), lijnzaadolie, volle zuivelproducten als yoghurt en kwark en roomboter, noten, etc.


Vitamines

Vitamines zijn onmisbaar voor je lichaam. Heel belangrijk voor de groei en herstel van je lichaam, Ze zijn nodig in heel veel processen in je lijf.

Er zijn heel veel verschillende vitamines met ieder zijn/haar eigen functie en allemaal onmisbaar.


Mineralen

Mineralen zijn voedingsstoffen (waar je niet zo snel bij stilstaat) die nodig zijn om je lichaam goed te laten functioneren. Zij spelen o.a. een rol bij het regelen van enzymen en hormonen. Mineralen vind je in o.a.: granen, rijst, noten, vlees en vis.


Water

Hoewel water officieel geen voedingsstof is, kunnen we niet zonder. Water zorgt ervoor dat allerlei lichaamsprocessen kunnen functioneren.

Zo zorgt water bv voor bescherming, demping, vervoer en afvoer en regelt het onze lichaamstemperatuur.

Een gezond eetpatroon geeft je niet alleen energie, maar levert ook alle belangrijke voedingsstoffen aan jouw lichaam. Als je vegetarisch of veganistisch eet, is het belangrijk om extra aandacht aan vitamines en mineralen te besteden.

Krijg jij te weinig voedingsstoffen binnen? Dit zijn wat zaken die kunnen duiden op tekorten:


  • Kapotte lippen

  • Droge huid

  • Vermoeidheid

  • Kloofjes

  • Bloedend tandvlees

  • Slapeloosheid

  • Slechtgenezende wondjes

  • Haaruitval

  • Broze nagels etc.

  • Depressieve gevoelens

Heb je nog vragen over dit onderwerp, stuur me gerust een berichtje.

Als je je inschrijft voor mijn "Eetbabbels" krijg je 1 a 2 keer per maand een interessant voedingsonderwerp, met o.a. orthomoleculaire voeding en toepassingen, eten voor kinderen, voeding voor en tijdens de zwangerschap, wat kun je het beste supplementeren en mogelijke aanbiedingen.
Veel leesplezier

Marion


5 weergaven0 opmerkingen
bottom of page