top of page

Verzuring van het lichaam: Een gezondheidsrisico. Wat is het en hoe pak je het aan?


Naarmate we ouder worden, ervaren we vaak lichamelijke veranderingen in onze gezondheid en welzijn. Een van de problemen die vaak voorkomt bij mensen boven de 45 jaar, maar ook bij jongere volwassenen, is verzuring van het lichaam.


Verzuring kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals

 1. vermoeidheid,

 2. spierpijn,

 3. gewrichtspijn en

 4. een verzwakt immuunsysteem.

Gelukkig zijn er effectieve maatregelen die we kunnen nemen om dit probleem aan te pakken en een gezond zuur-base-evenwicht in ons lichaam te behouden.

In dit blogartikel zullen we bespreken wat verzuring precies inhoudt, hoe het ons lichaam beïnvloedt en welke praktische oplossingen er zijn om verzuring tegen te gaan na je 45e.


Wat is verzuring en hoe beïnvloedt het ons lichaam?

 • Uitleg over het zuur-base-evenwicht in het lichaam.

 • Hoe verzuring optreedt als het zuur-base-evenwicht uit balans is.

 • De effecten van verzuring op de gezondheid na je 45e.


Oorzaken van verzuring bij mensen boven de 45 jaar.

 • Veranderingen in de stofwisseling en spijsvertering met het ouder worden.

 • Dieetfactoren die bijdragen aan verzuring.

 • Levensstijlfactoren die het zuur-base-evenwicht beïnvloeden.

Gezonde voedingskeuzes voor het behoud van een evenwichtig zuur-base-evenwicht.

 • Voedingsmiddelen die alkalisch zijn en bijdragen aan ontzuring.

 • Het belang van een gevarieerd dieet met voldoende groenten en fruit.

 • Het vermijden van zuurvormende voedingsmiddelen en dranken.

Het belang van hydratatie en het verminderen van stress.

 • De rol van water bij het ontgiften van het lichaam.

 • Praktische tips voor voldoende hydratatie.

 • Het verminderen van stress en het bevorderen van een gezond zuur-base-evenwicht.

Beweging en lichaamsbewustzijn.

 • Hoe lichaamsbeweging verzuring kan helpen verminderen.

 • Aanbevolen soorten oefeningen voor het behoud van een gezonde zuur-base-balans.

 • Het belang van luisteren naar je lichaam en rust nemen indien nodig.

Natuurlijke supplementen en alternatieve therapieën.

 • Overzicht van supplementen die kunnen helpen bij het tegengaan van verzuring.

 • Alternatieve therapieën zoals acupunctuur en ontzurende baden.

Uitleg verzuring:

Verzuring verwijst naar een onbalans in het zuur-base-evenwicht in ons lichaam. Het ontstaat wanneer er te veel zure stoffen worden geproduceerd of niet voldoende worden geneutraliseerd en daarna worden uitgescheiden. Dingen zoals een ongezond dieet, stress en bepaalde ziekten kunnen bijdragen aan verzuring. Dit kan vervolgens weer leiden tot vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en een verhoogd risico op chronische aandoeningen.

Het in stand houden van een uitgebalanceerd dieet, hydratatie, stressvermindering en lichaamsbeweging kunnen helpen bij het herstellen van het zuur-base-evenwicht en het bevorderen van een goede gezondheid.

Vraag altijd advies bij een gezondheidsprofessional.


De beïnvloeding van een verzuurd lichaam: Een verzuurd lichaam kan verschillende dingen van onze gezondheid beïnvloeden. Wanneer het zuur-base-evenwicht verstoord is, kan het volgende optreden:

 1. Minder energie en vermoeidheid: Verzuring kan leiden tot een afname van de energieproductie in onze cellen, wat resulteert in vermoeidheid en een gebrek aan vitaliteit.

 2. Spijsverteringsproblemen: Een verzuurd lichaam kan onze spijsvertering beïnvloeden, dit kan resulteren in symptomen zoals maagzuur, opgeblazen gevoel, spijsverteringsproblemen en prikkelbare darmsyndroom (IBS).

 3. Spier- en gewrichtspijn: Verzuring kan leiden tot ophoping van melkzuur en ontstekingsreacties in spieren en gewrichten, wat kan resulteren in pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit.

 4. Immuunsysteem: Een verzuurd lichaam kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor het moeilijker wordt voor het lichaam om infecties en ziektes te bestrijden.

 5. Onze botgezondheid: Langdurige verzuring kan calcium en mineralen uit de botten onttrekken, wat kan leiden tot verlies van botdichtheid en het risico op osteoporose kan verhogen.

 6. Huidproblemen: Verzuring kan onze huidgezondheid beïnvloeden en bijdragen aan problemen zoals acne, eczeem en andere huidaandoeningen.


Praktische oplossingen: Bij verzuring van het lichaam zijn er verschillende praktische oplossingen die je kunt toepassen om het zuur-base-evenwicht te herstellen. Dit zijn enkele mogelijkheden:

 1. Dieet: Pas je dieet aan door meer alkalische voedingsmiddelen op te nemen, zoals groene bladgroenten, groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten (Omega 3 vetzuren) zoals avocado's en noten. Beperk de consumptie van verzurende voedingsmiddelen zoals bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerde suikers, rood vlees en zuivelproducten.

 2. Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Hydratatie helpt bij het afvoeren van zure afvalstoffen uit het lichaam. Voeg eventueel citroensap toe aan je water, omdat citroenen alkalisch zijn en kunnen helpen bij het ontzuren van het lichaam.

 3. Stressvermindering: Chronische stress kan bijdragen aan verzuring. Probeer stressverlagende activiteiten in je dagelijkse routine te integreren, zoals meditatie, yoga, wandelen in de natuur, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken.

 4. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het stimuleren van de stofwisseling en het afvoeren van gifstoffen uit het lichaam. Kies activiteiten die je zeker heel leuk vindt, zoals wandelen, joggen, fietsen, dansen of yoga, of paardrijden.

 5. Natuurlijke supplementen: Sommige natuurlijke supplementen kunnen ondersteuning bieden bij het ontzuren van het lichaam, zoals magnesium, calcium, kalium, vitamine C en chlorofyl. Raadpleeg ons voor jouw persoonlijke advies.Conclusie: Verzuring van het lichaam kan een negatieve invloed hebben op onze algehele gezondheid en welzijn, vooral na ons 45e levensjaar.


Gelukkig zijn er praktische oplossingen die we zelf kunnen invoeren om dit probleem aan te pakken en een gezond zuur-base-evenwicht te behouden!

Wil je meer weten over het ontzuren en ons ontzurings, darm en stofwisselingspakket, stuur dan een berichtje naar:

Veel succes

Marion24fit

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page