top of page

Vezelrijk eten, waarom is dit nu zo belangrijk?

Bijgewerkt op: 15 mrt.


In mijn vorig blogje hebben we gekeken naar voorbeelden van snacks cq tussendoortjes, de do's en de don'ts. Vandaag gaan we het hebben over reinigen en alle voordelen van vezelrijk eten.

Ben jij al gestart met een gezond eetpatroon of heb je het al opgegeven? Een van de redenen dat mensen hun voornemen gezond te gaan eten weer snel opgeven is HONGER!!

Als je af wilt vallen moet je vaak toch iets minder gaan eten dan wat je gewend was. Voor eventjes lukt dat vaak wel, maar als je echt honger krijgt en je begint te trillen, dan houd je het niet lang vol!

Gelukkig betekent honger niet altijd dat je meer moet gaan eten!

Vaak is anders eten genoeg. Je hebt natuurlijk al wat tips van mij gehad, maar in dit geval kunnen vezels absoluut een belangrijke rol spelen. Een heel groot voordeel van vezels is dat ze bijna geen calorieën hebben en toch heel goed vullen. Neem als voorbeeld een salade voor de maaltijd. Om die reden zul je minder snel honger krijgen als je iedere dag je aanbevolen 30-40 gram vezels binnenkrijgt. Helaas halen veel mensen dat niet… Uit ervaring weet ik dat de meeste mensen tussen de 10 en de 15 gram per dag eten.


Ook zijn vezels noodzakelijk voor een goede spijsvertering, en het reinigen ervan. In mijn blog geef ik je wat tips om meer vezels binnen te krijgen (en zo direct iets aan je honger te doen)!

Kies altijd voor volkoren Pasta, zilvervliesrijst, wraps, crackers, couscous… tegenwoordig heb je overal een volkoren variant van! En dat is lekkerder en gunstiger, want die volkoren producten bevatten een stuk meer vezels.  Lees wel even goed de etiketten, want volkoren betekent alleen bij brood ook altijd 100% volkoren. Bij andere producten kan soms maar een deel van het gebruikte meel volkoren zijn.

Eet genoeg groenten Ook in groenten zitten veel vezels. Probeer daarom zowel bij je lunch als bij je warme maaltijd wat groenten te eten. En heb je tussendoor honger? Dan zijn worteltjes, komkommer of paprika een heerlijke snack.

Gebruik eens peulvruchten Peulvruchten worden nog steeds relatief weinig gegeten in Nederland. En dat terwijl e zoveel inzit. Van een curry met kikkererwten tot stoofpotjes met linzen en wraps met bonen… En wat nog bijzonder is: peulvruchten zijn niet alleen heel vezelrijk, maar bevatten ook veel eiwitten, vitamines en mineralen. Hoe mooi is dat. Een tussendoortje van fruit Ook fruit is vezelrijk. Bijvoorbeeld een appeltje tussendoor is altijd een goed idee! Het beste is om het goed te wassen en met schil te eten. Let wel op dat je voor heel fruit kiest. Bijvoorbeeld vruchtensap (uit pak) bevat nauwelijks vezels meer, maar wel heel veel suiker en is daarom geen verstandig tussendoortje.

  Eet een handje (echt een klein beetje) noten Noten staan vooral bekend als bron van gezonde vetten, maar ze bevatten ook heel wat vezels. Daarmee zijn ze een goede snack als je even iets hartigs wilt eten! Let echter op als je aan het af slanken bent. Het bevat veel kcal en moet dus wel in je schema passen.


Reinigen en extra stappen voor meer vezels en een goede spijsvertering. Wat kunnen we nog meer doen om ons lichaam te helpen met de spijsvertering, de reiniging er van en vezelrijke te eten. We kunnen ons lichaam helpen bij het natuurlijke reinigingsproces door middel van supplementen.Multivezel Drank

  1. 6 verschillende vezel bronnen

  2. Oplosbare- en onoplosbare vezels

  3. 5 g vezels per dagportie

  4. 1-2 porties per dag

  5. Poedervorm die je gemakkelijk toevoegt aan je shake


Wil je hier meer over weten, dan help ik je met alle liefde en plezier. Ik bied je een gratis fit-check aan als je mijn blogs volgt en vervolgens mag je ook nog eens 6 dagen het ideaal ontbijt uit proberen.

Kijk voor meer info op: https://www.vitaalontbijt.info/contactDoor meer vezels te eten voorkom je eetbuien en onhoudbare honger en houd je je spijsverteringsstelsel schoon zodat je een betere opname hebt van je voedingsstoffen. Zo houd je je gezonde levensstijl weer een stuk makkelijker vol!

Veel succes!

Met gezonde groet

Marion24fit

57 weergaven0 opmerkingen
bottom of page