top of page

Waarom je soms terugvalt in je oude gewoontes en ..... hoe je dat vanaf nu kunt voorkomen


Definitief de knop om. Omdat ik in mijn bijna 20 jaar ervaring toch nog tegenkom dat mensen terugvallen in hun oude gewoontes, heb ik dit blog geschreven om je te helpen de knop definitief om te kunnen zetten. Volg de stappen (eventueel samen met mij) en neem controle over jouw eigen gewicht.


Allereerst wil ik vertellen dat een schommeling in je gewicht heel normaal is. Iedere dag is anders. Je moet echter aanhouden dat je nooit meer dan 2 kilo boven je streefgewicht uitkomt. Ook als er momenten zijn dat het eventjes tegenzit en dat hebben we allemaal in ons leven.

Waarom is het dan dat je terugvalt in je oude gewoontes?

Ik las laatst een studie en daarin vertelden ze dat slechts 5% van alle mensen die afvallen 5 jaar later nog steeds op gewicht zijn. De andere 95% is 5 jaar later of eerder al, weer terug bij af. Wat gaat hier mis?

In deze zelfde studie stonden een tweetal redenen:


1: Je houd het niet vol.

In de beginjaren heb ik voedingsleer en orthomoleculaire voeding gestudeerden gan werken als voedingsdeskundige met behulp van de Herbalife voedingsprogramma's.

In de afgelopen 20 jaar heb ik vele verschillende afslankprogramma's voorbij zien komen en bestudeerd.

Veel al bleek dat mensen het gewoon niet volhielden op de lange termijn.

De wil om af te slanken werd langzaam aan minder en alle verleidingen werden steeds groter.

En daar ligt nu net de uitdaging: een dieet dat veel wilskracht kost is meestal gedoemd te mislukken.

De oplossing: Kies een voedings/afslankprogramma, waar je je happy bij voelt, een fit gevoel geeft en absoluut geen worsteling is. Daar kunnen we jou bij helpen.


2: Er is iets dat verstorend werkt.

Eindelijk heb je besloten te starten. Je hebt er zin in, het is eventjes wennen, maar het lukt.

Je valt iedere week een kilo af en het gaat heerlijk.

Maar dan heb je ineens een paar verjaardagen, een vakantie, een overlijden, een ziekte in de familie of noem maar op. We kennen allemaal onze uitdagingen.

Door deze gebeurtenissen kom je uit je dagelijks ritme, je raakt afgeleid, denkt niet meer aan je gezondheid want dat is op dat moment niet meer belangrijk en als je dan een paar weken later op de weegschaal gaat staan en merkt dat je weer 5 kilo bent aangekomen, zakt de moed in je schoenen en denk je misschien, laat maar zitten en val je terug in je oude gewoontes. Het meest erge hieraan is is dat als je zoveel moeite hebt gedaan het eraf te krijgen, het er meestal weer super snel aanzit.

Geef rustig feed back als je anders vindt.


Hoe kun je dit nu gaan voorkomen en blijf je voor altijd rond je streefgewicht

1. Allereerst is het belangrijk je lichaam te reinigen.

Vanaf ons 7e levensjaar ongeveer beginnen we al met verontreiniging. Dat kan zijn verontreinigd voedsel en drank, medicijnen, luchtverontreiniging, fastfood etc. etc.

Door o.a. voldoende vezelrijk te eten en water te drinken houd je je spijsverteringssysteem goed in orde. Meer weten hierover? Neem gerust contact op.


2. Je vetverbranding verbeteren

Heel belangrijk is in dit verhaal dat je zo snel mogelijk op je streefgewicht komt. Als je gaat afvallen en je doet "rustig aan" zal het een stuk moeilijker worden. Wat is jouw ideale gewicht waar jij je prettig bij voelt?

Noteer dit gewicht samen met je coach want dat is jouw doel, jouw motivatie.

Vervolgens kies je voor een voeding/afslankprogramma dat bij jou past. Zoals je weet werk ik met de voedingsprogramma's van Herbalife Nutrition, die ondersteunend en aanvullend werken. Daarnaast geef ik advies over gezonde voeding. Je vetverbranding moet omhoog. Je zult dan niet alleen afvallen, maar omdat je verbranding omhoog gaat krijg je meer energie en voel je je veel fitter en vitaler. Het cirkeltje is rond, want hoe beter jij je gaat voelen, hoe fijner het programma werkt voor jou.


3. Benut je volledige vet verbranding.

Het moment dat je samen met jouw coach het juiste programma hebt gekozen, is het belangrijk dat je op de goede weg blijft. Door bv wekelijks of 2 wekelijks contact te hebben en de week door te spreken, blijf je gemotiveerd en blijf je op de goede weg. Uiteraard heb je af en toe wel een beetje wilskracht nodig maar ook daarbij wordt je door je coach ondersteund. Uit onderzoek blijkt dat met behulp van een coach jouw resultaat vele malen beter zal uitpakken.


Soms moet je wel eens nee zeggen tegen een wijntje of een reepje chocola. Maar soms ook tegen je gastvrouw die iets aanbiedt. Vind je dit moeilijk, overweeg dan om maar heel even naar de verjaardag te gaan. Blijf de stappen volgen.


Tijdens je afslankperiode kan het weleens voorkomen dat je op een zgn "plateau" terecht komt. Dat is een fase waarbij je een tijdje niet afvalt omdat je lichaam ff niet meewerkt en moet wennen aan de nieuwe situatie.

Geen nood, laat je zeker niet demotiveren, maar ga er juist extra voor!!

Wij hebben ook hiervoor oplossingen en een anti plateau plan voor jou.

Neem je deze kleine "tegenslagen" dan ga je sneller je streefgewicht bereiken. Alles valt of staat met het goede programma voor jou en jouw coach die je hier doorheen helpt. Samen staan we sterk!!


4. Gefeliciteerd, streefgewicht bereikt en nu?

Laat je waakvlam van je verbranding aanstaan!!

Wat is jouw maximale streefgewicht, stel dat eerst vast. Je kunt ervoor kiezen om dat 2 kilo onder je streefgewicht te houden zodat je de speling naar boven kunt afronden. Jouw keuze.


Nu is de tijd aangebroken dat je ietsje losser kunt worden, ook daar helpt jouw coach je bij.

Want samen gaat het nog altijd beter. Af en toe een stukje gebak of een wijntje op het terras kan echt wel weer een keertje.

Houd je gewicht goed in de gaten en ook je vetpercentage.

Je kunt nu je weegmomenten met je coach iets minder vaak doen, bijvoorbeeld zelf thuis 1x per week wegen en 1x per maand bij je coach.

Merk je dat je weer iets aan begint te komen, kijk dan goed terug naar de afgelopen week of 2 weken en weet waar het door komt. Tijd voor pas op de plaats.


5. Geef een boost aan je vetverbranding.

Je bent een beetje aangekomen. Geen nood, maar wel belangrijk direct actie te ondernemen.

Hoe langer je wacht, des te moeilijker wordt het en dat is nu juist waar de meeste mensen op struikelen. Ze laten het door hun vingers slippen en zijn snel weer terug bij af. NU is het JUISTE moment.

Ga weer terug naar je start programma samen met je coach en houd dit weer even vol, een week of net hoe lang nodig is.

Houd je ff sterk en wijk er niet van af. LAAT HET NIET TE VER GAAN, WEES ER OP TIJD BIJ.


Soms heb je wel een beetje wilskracht nodig maar als je dan ziet dat het lukt, ga je er weer voor en houd je het ook vol!


Wil je tips of heb je hulp nodig, schroom niet en maak vrijblijvend een afspraak voor een fit-check en een voedingsanalyse. Dan weet je waar je staat en waar jouw doel zou kunnen liggen.


Heel veel succes en gezonde groet,

Marion24fit


66 weergaven0 opmerkingen
bottom of page