top of page

Een vet verhaal over vet


Vet heeft niet alleen een slechte naam. Maar wist je dat vet ook allerlei functies heeft?

Vet bijvoorbeeld produceert hormonen. Vet is een orgaan, net als je lever, hart en longen.

Bijzonder he. Dus niet alleen maar blubber. De vetcellen in ons lichaam zijn een soort kleine ballonnen, waarin vet wordt opgeslagen. Ze kunnen uitrekken en zich volzuigen met vet.

Als er zoveel vet wordt opgeslagen dat je vetcellen het niet meer aankunnen, gaat het vet naar andere organen, zoals de lever, en dan kunnen daar vervolgens ontstekingen ontstaan.


Ik vertelde net al dat vet een orgaan is en hormonen aanmaakt. Bijvoorbeeld een hormoon genaamd Leptine. Dit hormoon zorgt er o.a. voor dat je eetlust wordt afgeremd. Als dit niet goed werkt in je lichaam, kunnen mensen zich letterlijk dood eten.


Dat Leptine een belangrijk hormoon is, leren we uit het feit dat een combinatie van extreem veel sporten en te weinig eten maakt dat je meer vet verbrandt dan goed voor je is. Je vetcellen maken door het tekort aan vet te weinig leptine aan. Dit kan er bij vrouwen met te weinig vet voor zorgen dat ze niet (meer) ongesteld worden of onvruchtbaar raken.Een gezond en verantwoord voedingspatroon is dan ook super belangrijk!De twee grootste soorten vet bevinden zich in de buik rondom de organen buikvet en onder de huid onderhuids vet.

Als je om je heen kijkt, is het je vast al eens opgevallen, dat mensen niet altijd op dezelfde plekken vet opstapelen.

Als je voornamelijk vet op je buik hebt, wordt dit ook wel een appelfiguur genoemd. Vaak zie je dit bij mannen.

Vrouwen daarentegen hebben vaak vetophoping rond de billen, heupen en bovenbenen. Dit wordt ook wel peerfiguur genoemd.


Daarnaast bestaan er nog vele andere kleinere vethopen, zoals vet rondom het hart, de nieren en zelfs de bloedvaten.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met meer buikvet een hoger risico lopen op diabetes.
Waarom buikvet slechter is dan heupvet

De vetcellen in het buikvet zitten tussen de organen. Hierdoor kunnen ze minder uitrekken en kan er minder vet in opgeslagen worden. Je zou denken, oh dat is best gunstig toch?

Helaas dat is niet waar. Als vetcellen hun maximum hebben bereikt zal het overschot aan vetzuren dat via het bloed binnenkomt ergens anders opgeslagen moeten worden.

en wordt het naar andere plekken vervoerd, zoals de spieren, de lever en rondom het hart.


Dit extra vet zal de functies van onze organen gaan verstoren, de suikerstofwisseling ontregelen en de lever en spieren worden minder gevoelig voor het effect van insuline.

Hierdoor kan diabetes ontstaan. Extra vetopslag rond ons hart kan zeker de pompfunctie van het hart ontregelen.Slaaptekort, stress maar ook medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je makkelijk vet vasthoudt.

Bij obesitas is je lichaam erg verstoord geraakt en afvallen is dan extra moeilijk. Als je hormoonsysteem, (bijvoorbeeld je verzadigingsgevoel) verstoord blijft, zal het jojo effect altijd om het hoekje meekijken.


Voorkomen is beter dan genezen. Ga voor een gezonde levensstijl en houd je gewicht onder controle. Meer weten, neem zeker eens een kijkje op mijn website: www.vitaalontbijt.info

Met gezonde groet,

Marion24fit

26 weergaven0 opmerkingen
bottom of page