Word je dik van vet?

Het antwoord op deze vraag is gelukkig: nee.
We gaan eens kijken hoe dat dan zit, want vet heeft van origine echt een slechte naam. Hoe denk je dan dat het zit met vetopslag en gewichtstoename?
Het blijft een feit dat er maar één manier is om dikker te worden: meer calorieën eten dan je nodig hebt. Het maakt daarbij niet uit of die calorieën uit eiwitten, koolhydraten of vetten bestaan. Als jouw lichaam ze niet meteen kan verbranden, wordt het overschot aan energie als vetcellen opgeslagen om later te gebruiken. (Voor slechtere tijden zeg maar)
In de praktijk blijkt vaak dat het probleem ontstaat als je die extra energie vervolgens niet later gebruikt! Als je iedere dag nét een ietsje te veel eet, kan dat op den duur tot flink wat extra vetopslag leiden. Dat heb je niet zomaar een twee drie in de gaten en voor je het weet ben je een paar kilo zwaarder.
Is vet dan echt een dikmaker?

Het is zo, dat zelfs, als je helemaal geen vet zou eten, je dus nog steeds prima zwaarder zou kunnen worden. Als je maar genoeg (teveel) eiwitten en
koolhydraten eet, komt dat energie-overschot vanzelf. Hoe komt het dan dat vet de reputatie heeft van dikmaker?
Het is wél zo dat vet relatief meer calorieën levert dan de andere twee (macro)nutriënten: 9 kcal per gram, tegenover 4 kcal per gram voor koolhydraten en eiwitten. Dat betekent dat je met vet dus sneller aan een overschot zit. Om die reden is het af te raden om zonder enig nadenken heel veel vet te eten. Ook al zijn het gezonde vetten.
Maar als je precies hebt uitgerekend of hebt laten uitrekenen met hoe veel vet je aan je dagelijkse caloriebehoefte komt, dan kun je gerust vet eten (gezond vet). Je weet dan immers dat je geen overschot krijgt en dus niet aankomt. Wat overigens ook voor de andere macronutrienten geldt. Dus weet waar je mee bezig bent.
Vet is gezond! Sterker nog, het is zelfs een heel slecht idee om vet helemaal uit je eetpatroon te schrappen. Gezonde vetten – bijvoorbeeld in avocado, noten, vis en lijnzaadolie – zijn juist heel hard nodig om je lichaam gezond te houden.

Vetten houden bijvoorbeeld ook je hersenen in goede vorm. Ook heb je vet nodig om bepaalde vitamines op te nemen, en spelen een grote rol bij de productie van allerlei hormonen en smeringen in je lichaam.
Je ziet dus, of leest eigenlijk, hoe belangrijk vet is. Niet te veel, maar zeker niet te weinig. Zou je willen weten hoeveel vet jij nodig hebt gemiddeld per dag, stuur me gerust een berichtje en ik ga het voor je uitrekenen.
Heb je misschien nog andere vragen? Dan hoor ik graag van je!
Gezonde groet,
Marion24fit