top of page

Zonder stress uit eten als je aan het afslanken bent.


Heel vaak krijg ik de hulpvraag: Wij hebben een etentje... Help wat kan ik het beste nemen?

Natuurlijk hoort een etentje er af en toe bij, lekker genieten. Maar ja het begint al met het mandje brood dat al voor je klaar staat en daar zou dan toch wel een lekker glaasje wijn bij horen.

Voor je het weet zit je propvol met dingen die je helemaal niet meer wilt eten. Hoe zorg je dan dat je toch gezond uit eten kunt gaan? Ik ga je wat tips geven.


Misschien makkelijker gezegd dan gedaan maar als je de gelegenheid hebt, kies een geschikt restaurant.

Als je gezond uit eten wilt, is de keuze voor het restaurant prioriteit nummer één. Natuurlijk, het lijkt vanzelfsprekend – maar ik verbaas me er nog steeds over hoe veel mensen gewoon ergens gaan zitten en er daarna achter komen dat er eigenlijk weinig of geen gezonde dingen op het menu staan.


Tegenwoordig kun je de meeste menukaarten ook online bekijken, dus je kunt ruim van tevoren uitzoeken welke restaurants gerechten bieden die in jouw voedingspatroon passen.

Waar je zeker op kunt letten is hoe de producten worden bereid en of er bijvoorbeeld gezonde soepjes of salades op het menu staan.

Eet je niet strak

Ga je niet vol zitten proppen.

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch hoor ik nog heel vaak: Ik heb er voor betaald dus eet ik ook extra veel.

Je zou bijvoorbeeld eens kunnen beginnen met alleen een hoofdgerecht. Mocht het zo zijn dat je toch een voorgerechtje wilt, kies dan voor een kleine salade, dit geeft een prima bodem.


Stop op tijd met eten. Je hoeft je zeker niet helemaal vol te eten om verzadigd te zijn.

Dan die overheerlijke toetjes, oh wat een verleiding. Je hebt er maar kort plezier van en vaak heb je achteraf direct weer spijt. Kies voor wat fruit of neem een lekker kopje thee of koffie.

Extra gerechtjes (bijgerecht)

Veel restaurants serveren standaard mandjes brood met kruidenboter. Lekker als je trek hebt en dat heb je ook vaak natuurlijk, maar het voegt weinig waarde toe. Het vult maar het zijn helaas lege calorieën. Vraag liever bijvoorbeeld wat Olijfjes.

Wil je gezond uit eten dan kom je al snel de volgende valkuil tegen. Die frietjes of gebakken aardappeltjes zijn bijvoorbeeld echte dikke koolhydraat bommen waar je de volgende dag echt spijt van gaat krijgen. Beter is om een frietje van je buurvrouw of man te proeven en de rest te laten staan. Neem wat extra groenten ter compensatie.


Sausje erbij?

Een salade is gezond, nietwaar? Dat klopt, maar die zoete slasaus die erbij geserveerd wordt is waarschijnlijk een vette suikerbron die de kwaliteit van je maaltijd direct flink omlaag haalt. Vraag dus altijd of dressings los geserveerd kunnen worden, of bestel eventueel gewoon wat olijfolie bij de sla.

Ook voor vlees geldt dat je de saus er maar beter los bij kunt vragen. Vaak zit er namelijk veel te veel saus bij dit soort gerechten, waardoor je het maar beter zelf kunt doseren. Ten slotte zijn er nog de pasta gerechten. ga daar altijd voor een rode saus. Witte sauzen zitten vaak namelijk bomvol vette room.


Wat drinken we erbij?

Ja, het geldt voor ons allemaal, Natuurlijk, een biertje of wijntje bij het eten is lekker – maar het is ook een glas vol nutteloze "lege" calorieën. Bovendien gooit alcohol allerlei belangrijke lichaamsprocessen volledig overhoop.

Zou je dan misschien kiezen voor een glaasje sap?

Ook dat kun je maar beter niet doen, want bij veel restaurants komt dat sap uit een pak – en bevat het dus veel meer suikers dan goed voor je is.

Kies gewoon voor water of bruiswater of neem een kop thee.


Dan nog een laatste tip: Plan je dag

Houd rekening met wat je eet.

Bijvoorbeeld: Ben je een liefhebber van vlees en kies je in het restaurant voor een grote biefstuk, neem dan over de dag iets minder eiwitten. Nuttig over de dag wat minder koolhydraten. Door slim te plannen hoef je eigenlijk geen negatieve gevolgen te hebben van je heerlijke etentje en kun je er lekker van genieten zonder spijtgevoel.


Smakelijk eten.

Gezonde groetjes

Marion24fit

108 weergaven0 opmerkingen
bottom of page